Andrew Cuomo
257

Nakon izvještaja o seksualnom uznemiravanju guverner New Yorka podnosi ostavku

B. T.
Andrew Cuomo (Foto: EPA-EFE)
Andrew Cuomo (Foto: EPA-EFE)
Guverner New Yorka Andrew Cuomo najavio je da će podnijeti ostavku nakon izvještaja državnog tužioca u kojem se navodi da je seksualno uznemiravao više žena. To je dovelo do poziva demokrata, uključujući predsjednika Joea Bidena, da odstupi.

"I mislim da je s obzirom na okolnosti najbolji način na koji mogu pomoći ako se povučem i zato ću to učiniti, jer radim za vas i činim pravu stvar", rekao je Cuomo, prenosi NBC.

Suočavajući se s postupkom opoziva, Cuomo (63) je najavio da će napustiti dužnost za 14 dana, nastavljajući insistirati da nije učinio ništa loše.

U razgovoru sa svoje tri kćerke, Cuomo je rekao: "Želim da od srca znaju da to nikada nisam učinio i da nikada ne bih namjerno nepoštovao ženu, prema bilo kojoj ženi postupao drugačije nego što bih htio da se prema njoj postupa, a to je jedina istina."

Nakon što je ranije ove godine prvi put bio optužen za seksualno uznemiravanje, Cuomo je ignorisao zahtjeve da podnese ostavku, te je predvidio da će ga istraga koju je ovlastio državna tužiteljica Letitia James osloboditi optužbe.

Umjesto toga, u izvještaju se navodi da je maltretirao 11 žena - od kojih je devet državnih službenica - i neke od njih izložio neželjenom dodirivanju i pipkanju.

Nakon izvještaja, državna skupština je počela da organizuje postupak opoziva. Lokalni službenici za provođenje zakona također su najavili da istražuju jesu li krivične prijave odgovarajuće.