Finale Eura
0

Tok utakmice: Italija - Engleska 1:1 - penali 3:2!

N. K.
Detalj s utakmice u Londonu
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Italije i Engleske večeras su od 21 sat na stadionu Wembley igrali finale Evropskog prvenstva (4:3), a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

- Donnarummu je odbranio mladom Saki! Italijani su evropski prvaci!

  • Pickford brani Jorginhu i ostavlja Engleze u igri.

  • Donnarumma brani Sanchu. Italijani su na pragu pobjede.

  • Bernardeschi puca po sredini. Italija vodi 3:2.

  • Rashford sada nije imao sreće. Pogodio je stativu.

  • Bonucci pogađa za 2:2.

  • Maguire sada sjajno postiže gol. Englezi vode 2:1.

  • Sjajni Pickford brani Belottiju. Italijani u problemima.

  • Penal zabija i Kane. Rezultat je 1:1.

  • Berardi zabija prvi penal. Italija vodi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

120' - Gotovi su produžeci! Pucat će se penali za prvaka Evrope!

119' - Izmjena kod Italije Florenzi ulazi umjesto Emersona. Rashford i Sancho ulaze kod Engleske, izlaze Henderson i Walker.

113' - Jorginho je dobio žuti karton nakon što je žestoko startovao na Grealish.

112' - Englezi imaju inicijativu u drugom produžetku.

107' - Žuti karton dobio je Maguire. To je inače večeras prva javna opomena za igrače Engleske.

106' - Počeo je drugi produžetak!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

105+1' - Završen prvi produžetak!

103' - Odlična šansa za Italiju! Emerson je ubacio s lijeve strane, Bernardeschi je malo zakasnio, a Pickford sjajno odbranio.

99' - Kod Engleza Grealish ulazi u igru umjesto Mounta.

97' - Nakon kornera lopta je došla do Phillipsa koji je snažo šutirao sa nekih 18 metara, ali bez uspjeha.

96' - Izlazi kod Italijana Verratti, ulazi Locatelli.

91' - Počeo je prvi produžetak! Belotti je ušao umjesto Insignea.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

90+7' - Kraj prvih 90 minuta, igrat će se produžeci! Vrijedi istaći da je prije sudijskog zvižduka Chiellini povukao Saku za dres i dobio žuti karton.

89' - Neko je utrčao na teren zbog čega je utakmica bila prekinuta minut-dva. Uskoro će isteći regularno vrijeme utakmice.

87' - Chiesa ne može više, ulazi Bernardeschi kod Italijana. U međuvrenenu, Insigne je dobio žuti karton zbog starta na Phillipsu.

85' - Englezi djeluje da bi se zadovoljili produžecima, dok Italijani mnogo više napadaju i trude se da stignu do preokreta.

73' - Veliku šansu imao je sada napadač Italije Berardi. Pucao je iz prve i pokušao prebaciti istrčalog Pickforda, ali udarac odlazi preko gola. Henderson je ušao kod Engleza umjesto Ricea.

70' - Prva promjena kod Engleske, Saka ulazi umjesto Trippiera. To bi trebalo donijeti otvoreniju igru Engleza.

67' - GOOOOOL! Italija je izjednačila! Strijelac je Bonucci. Chiellini je pao pred golom Engleske, Verratti glavom pogodio stativu, a sve to najbolje pratio iskusni štoper i zabija za 1:1.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

62' - Ponovo je Chiesa bio u prilici da donese izjednačenje. Izborio se za poziciju za udarac, prizemno šutirao u dalji ugao gola, ali fantastično je to odbranio Pickford.

57' - Insigne je šutirao iz teške pozicije pa nije uspio ozbiljnije ugroziti Pickforda. Prethodno ga je uposlio Chiesa.

55' - Izmjene kod Italije, Berardi i Cristante ulaze umjesto Immobilea i Barelle. Bonucci je potom dobio žuti karton zbog faula na Sterlingu.

51' - Insigne je šutirao iz slobodnjaka, ali lopta je otišla metar pored gola. Tako je upropastio još jedan slobodan udarac iz odlične pozicije.

47' - Prvi žuti karton na utakmici, a dobio ga je Barella. U narednom napadu Englezi su tražili penal, ali je Kuipers je pokazao da se igra nastavi.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Nema promjena u sastavima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Rani gol potpuno je poremetio Italijane koji drže loptu, ali su potpuno bezidejni.

41' - Iako se trude, imaju inicijativu i posjed lopte, Italijani nemaju prilika. S druge strane, Sterling je u jednoj situaciji tražio penal.

35' - Chiesa je umalo izjednačio! Napadač Juventusa je snažno šutirao s nekih 18 metara po zemlji, ali lopta je otišla tik pored gola. Napokon nešto konkretno od Italijana.

33' - Raste tenzija među italijanskim igračima. Iako drže loptu, odbrana Engleske je zasad odlično organizovana i ne dozvoljava im stvaranje prilika.

30' - Italija je nakon prvih pola sata igre poprilično bezidejna. S druge strane, Englezi pokušavaju s najisturenijim Kaneom te drže konce igre u svojim rukama.

25' - Jorginho se povrijedio i bio je nekoliko minuta van terena, no stisnuo je zube i nastavio igrati.

20' - Mirnija igra u posljednjih desetak minuta. Ne uspijevaju Italijani da stignu do šesnaesterca Engleske.

15' - Englezi su izuzetno rastrčani i motivisani pa Italijane čeka težak posao da stignu do izjednačenja. Nakon još jednog dobro napada Engleske, Di Lorenzo je loptu panično odbio u korner.

8' - Italijani se vraćaju nakon šoka i drže loptu. Inače, Pogodak Shawa je najbrži ikada u finalima nekog Evropskog prvenstva.

2' - GOOOOOL! Engleska vodi 1:0! Kakav početak utakmice. Strijelac je Shaw. Trippiera je sjajno nabacio na drugu stativu za lijevog beka Engleske koji zabija za rano vodstvo Engleske.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

1' - Počela je utakmica na Wembleyju!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55

Engleski navijači su zvižducima pokušali da nadglasaju italijansku himnu, ali nije to poremetilo goste koji su i na tribinama i na terenu pjevali kao u transu.

20:50

Utakmicu će suditi Nizozemac Bjorn Kuipers.

20:45

Italija je neporažena u posljednje 33 utakmice u svim takmičenjima, što je najduži niz u njenoj historiji.

20:40

Put Italije do finala:

Italija - Turska 3:0

Italija - Švicarska 3:0

Italija - Vels 1:0

Italija - Austrija 2:1 (nakon produžetaka)

Italija - Belgija 2:1

Italija - Španija 1:1, penalima 4:2.

Put Engleske do finala:

Engleska - Hrvatska 1:0

Engleska - Škotska 0:0

Engleska - Češka 1:0

Engleska - Njemačka 2:0

Engleska - Ukrajina 4:0

Engleska - Danska 2:1 (nakon produžetaka)

20:35

Italija i Engleska su se do sada sastajali 27 puta. Italija je pobijedila 11 mečeva, Engleska osam, a osam ih je završeno neriješeno. Posljednja dva meča bila su prijateljska i oba bez pobjednika - 1:1. Posljednji takmičarski meč ove dvije selekcije igrale su još 2014. na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kada je bilo 2:1 za Italijane u prvom kolu grupne faze.

20:30

Atmosfera na ulicama glavnog grada Velike Britanije je užarena tokom čitavog dana. Engleski navijači se od ranog jutra opijaju, te su napravili veliki incident u dijelu londonskog naselja West End.

20:25

Giorgio Chiellini i Leonardo Bonucci, klupski saigrači iz Juventusa, nisu izgubili utakmicu koju su igrali zajedno u reprezentaciji Italije još od 2015. godine. Vidjet ćemo hoće li Juveov tandem biti sretan za Italiju i večeras.

20:20

Italija je u nizu od 33 utakmice bez poraza, a Mancini je kazao kako je to plod sistema te da ne planira taj sistem previše prilagođavati večerašnjem protivniku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Oduvijek smo igrali na ovaj način. Čak i protiv Španije željeli smo igrati tako, ali oni su dobro odradili posao jer su nas oni ograničili, držali su loptu bolje od nas. Engleska je vrlo fizički sposobna ekipa koja igra po cijelom terenu. Iz te perspektive jači su od nas, ali vi igrate nogomet s loptom na terenu i nadamo se da ćemo tako odraditi bolji posao. Ponekad pobjeđuje manji i niži, nadamo se da će nam se i ovaj put to dogoditi", poručio je Mancini.

20:15

Southgate je na konferenciji za novinare uoči finala rekao kako ne razmišlja o promjeni pristupa za duel s Italijom.

"Ne radi se nužno o tome da idete bolje. Ključno je postići svoj normalni nivo. Mnogo reprezentacija u finalima završi s lošim učinkom. Radi se o prenošenju onoga što radite na terenu za trening u utakmicu. Ova je utakmica sada drugačiji taktički izazov i za to se moramo pravilno pripremiti. Poštujemo protivnika, italijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerovatnoj su seriji. No, mi imamo svoje adute", rekao je Southgate.

20:10

Nakon večerašnjeg okršaja na londonskom Wembleyu znat ćemo hoće li po prvi put u historiji Engleska osvojiti naslov kontinentalnog prvaka ili će to po drugi put poći za rukom Italijanima. Naime, Engleska je samo jednom u historiji otišla do kraja nekog velikog turnira (bilo je to 1966. na Svjetskom prvenstvu), dok je Italija bila prvak Evrope 1968. godine.

20:05

Stigli su nam i sastavi za večerašnji duel. Selektor Italije Roberto Mancini odlučio se za formaciju 4-3-3 bez iznenađenja u sastavu. Od prve minute igrat će: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verrattti; Chiesa, Immobile i Insigne.

Početni sastav Italije
Početni sastav Italije

S druge strane, selektor Engleske Gareth Southgate je izabrao vrlo zanimljivu formaciju večeras s pet igrača u posljednjoj liniji, odnosno 5-2-3. To je znatno zatvorenije nego prije što su igrali, a u prvom sastavu su: Pickford; Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw; Phillips, Rice; Mount, Kane i Sterling.

Početni sastav Engleske
Početni sastav Engleske

20:00

Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos finalne utakmice Evropskog prvenstva između Italije i Engleske. Susret se igra na stadionu Wembley u Londonu, a počinje u 21 sat.