Euro 2020
0

Tok utakmice i penala: Italija - Španija 1:1 (4:2)

K. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U terminu od 21 sat igrao se prvi duel polufinala Evropskog prvenstva u nogometu između selekcija Italije i Španije, a tekstualni prijenos mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Italija - Španija 1:1 (4:2)

Peta serija: Jorginho će šutirati za finale! I pogađaaaa, Italija je u finalu!

Četvrta serija: Morata će šutirati! Donnarumma brani pokušaj napadača Juventusa!

Četvrta serija: Bernardeschi će šutirati. Zakucao je loptu u rašlje, Italija vodi sa 3:2.

Treća serija: Thiago će šutirati za Španiju. Sjajan gol veznjaka Liverpoola, lopta elegantno u jednu, a Donnarumma na drugu stranu.

Treća serija: Šutirat će Bonucci. Štoper Juventusa je precizan, rutinski je poslao loptu u jednu, a golmana u drugu stranu.

Druga serija: Moreno će šutirati i pogoditi (1:1).

Druga serija: Belotti će šutirati. Bomba napadača Torina, Italija vodi sa 1:0.

Prva serija: Šutirat će Dani Olmo za Španiju. I nema gol, šutirao je preko gola!

Prva serija: Za Italiju šutira Locatelli. Promašaj, Simon mu je odbranio udarac!

Kraj utakmice, penali će odlučiti pobjednika!

119' - Čini se da će penali odlučiti prvog putnika u finale.

115' - Imali su Italijani sada šansu da iz kontranapada dođu u veliku šansu, ali je dodavanje Belottija za Berardija u posljednji trenutak zaustavila odbrana Španije.

110' - Velika šansa za Berardija, ali je Torres odmah spasio gol. U nastavku akcije je Berardi postigao gol, ali iz nedozvoljene pozicije.

109' - Na terenu je i Pau Torres umjesto Garcije.

108' - Dobar napad Italije, prvi u produžecima, ali nisu ošutali prema golu Španije.

106' - Počeo drugi produžetak. Thiago na terenu umjesto Busquetsa. U igri je i Bernardeschi umjesto Chiese.

Prvi produžetak

105' - Veliki pritisak Španije u prvom produžetku, Italija se brani.

102' - Nova velika šansa za Španiju! Moreno je ubacio na Moratu, Donnarumma je istrčao i izbio loptu, a ona dolazi direktno na nogu Llorenteu čiji udarac na prazan gol blokiraju defanzivci Italije.

98' - Velika šansa za Španiju! Olmo je šutirao direktno iz slobodnog udarca s lijeve strane, Donnarumma je odbio loptu na nogu Morati, ali napadač Juventusa ovaj put nije postigao gol.

97' - Toloi je dobio žuti karton nakon prekršaja nad Olmom.

97' - Ništa se nije desilo u prvih sedam minuta prvog produžetka.

91' - Počeo je prvi produžetak. Sa centra su krenuli Španci.

Kraj regularnih 90 minuta

90' - Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade.

89' - Sve manje vremena da vidimo pobjednika nakon regularnih 90 minuta.

85' - Odmah reaguje i Mancini. Locatelli i Belotti na terenu umjesto Insignea i Barelle. Na drugoj strani Llorente je na terenu umjesto Azpilicuete.

Italija - Španija 1:1 (Morata 80')

80' - Goooooooooooool! Sjajna akcija Španije, Olmo je dodao do Morate koji je izašao sam ispred Donnarumme i mirno poslao loptu u jednu, a novog golmana PSG-a u drugu stranu.

Trenutak kada je Morata poravnao na 1:1
Trenutak kada je Morata poravnao na 1:1

80' - Dobra šansa za Italiju nakon greške u odbrani Španije, ali je Berardi loše šutirao.

77' - Dobra akcija Španije, Morata je probio po desnoj strani, ali nije uspio pronaći nikoga od svojih saigrača u petercu Italije. Nakon kornera Berardi je izbacio loptu.

74' - Dvije izmjene i u Italiji, Emerson i Verratti su izašli, a na terenu su Pessina i Toloi.

70' - Još jedna izmjena u Španiji, na terenu je Moreno umjesto Oyarzabala. Tu je i Rodri umjesto Kokea.

68' - Velika šansa za Italiju! Chiesa je velemajstorski dodao do Berardija, on izlazi sam ispred Simona, ali s desne strane, pa mu je golman Španije uspio odbraniti nogom.

67' - Nova šansa za Španiju! Sada je Olmo šutirao sa 16 metara, Donnarumma je ostao ukupan na gol-liniji, ali je lopta otišla malo pored gola.

65' - Velika šansa za Španiju! Oyarzabal je mogao poravnati na 1:1 nakon sjajne asistencije Kokea, ali je glavom promašio čitavu loptu.

64' - Odmah je selektor Španije Enrique ubacio Moratu u igru. Van terena je izašao Torres. Na terenu je i Berardi umjesto Immobilea.
Italija - Španija 1:0 (Chiesa 60')

60' - Gooooooooooooooooool! Italija dolazi u vodstvo! Nakon kontranapada lopta je došla do Immobilea, on se nije najbolje snašao i nakon što se odbila do Chiese, veznjak Juventusa fantastično je pogodio dalji ugao za vodstvo Italije!

58' - Oyarzabal dobro šutira s disntace, ali ravno u Donnarummu koji je uhvatio ovaj pokušaj.

53' - Odmah šansa i na drugoj strani! Chiesa je šutirao, ali Simon brani.

52' - Velika šansa za Španiju! Immobile je izgubio jednu loptu na sredini terena, Oyarzabal je probio po desnom krilu i vratio je za Busquetsa koji šutira malo preko gola.

51' - Busquets je dobio prvi žuti karton na ovom meču.

50' - Olmo je opasno ubacio s desne strane, a Di Lorenzo u posljednji trenutak izbija loptu ispred Torresa koji je ostao na drugoj stativi.

49' - Prva šansa u drugom poluvremenu, ali je Immobile iz teške pozicije šutirao daleko pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, Italije je krenula s centra.

Prvo poluvrijeme

Italija - Španija 0:0

45' - Prečka! Insigne je dodao do Emersona, ali je on pogodio okvir gola. Ipak, ranije je Insigne bio u nedozvoljenoj poziciji pa bi taj gol sigurno bio poništen.

44' - Emerson za sada odlično igra na poziciji lijevog beka Italije s obzirom na to da je u timu mjesto povrijeđenog Spinazzole.

39' - Lijep napad Španije, Alba je sjajno uposlio Oyarzabalu, ali je on jako loše šutirao i nabio loptu na tribine Wembleyja.

33' - Još jedan pokušaj Olma, ovaj put s distance. Lopta je otišla pored gola.

30' - Sjajnih pola sata igre je iza nas, ali nažalost još uvijek nema golova. Jedan bi gotovo sigurno u potpunosti promijenio utakmicu.

25' - Velika šansa za Španiju! Olmo je imao veliku šansu da dovede Špance u vodstvo, ali mu je udarac s nekih deset metara sjajno odbranio Donnarumma.

21' - Velika šansa za Italiju! Emerson je iskoristio jako loše istrčavanje Simona, dodao je do Immobilea koji je imao prazan gol, ali s vrha kaznenog prostora nije se uspio okrenuti i šutirati, nakon čega je dodao loptu do Barelle koji se spetljao.

[TWITTER]1412493317611397124[/TWITTER]

19' - Prvi korner za Španiju, ali je odbrana Italije lagano izbila tu loptu.

15' - Nova šansa za Španiju! Torres se na lijevoj strani oslobodio za prostor, ušao u srednu, ali je jako loše šutirao s nekih 20 metara i loptu poslao pored gola.

13' - Prva šansa za Španiju! Lopta je došla do Oyarzabala nakon sjajnog dodavanja Pedrija, ali je on nije uspio smiriti. Da jeste, bio bi u situaciji jedna na jedan s Donnarummom.

9' - Španija nešto više drži loptu u prvih deset minuta, ali Italija dobro stoji na terenu i za sada Crvena furija ne može ništa napraviti kroz posjed lopte.

4' - Prvi opasan napad Italije, Barella je bio sam pred golom Španije, ali je bio u nedozvoljenoj poziciji.

1' - Utakmica je počela, s centra su krenuli igrači Španije.

20:55 - U toku je intoniranje himni, a nakon toga nas očekuje početak meča.

20:50 - Posljednji put ove dvije selekcije igrale su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine kada je Španija slavila sa 3:0, dok je prvi meč u grupi završen bez pobjednika (1:1).

Na Euru su se sastali 2016. godine kada je Italija rezultatom 2:0 slavila u osmini finala.

20:45 - Sudija današnjeg meča je Felix Brych iz Njemačke.

Najava

20:40 - Italijani u ovaj meč ulaze kao blagi favoriti s obzirom na to da su u nevjerovatnom nizu od 13 uzastopnih pobjeda i čak 32 utakmice bez poraza (27 pobjeda i 5 remija).

Italija je na Euru prikazala vjerovatno i najbolji nogomet, no veliki problem za selektora Roberta Mancinija će biti izostanak povrijeđenog Leonarda Spinazzole, te je pitanje koliko jednog od najboljih igrača Eura može zamijeniti Emerson Palmieri.

"Bit će izuzetno teško, posebno jer Španija igra drugačije od Belgije. Španija je godinama dominanta sila, čak i u ovom podmlađenom sastavu", poručio je Mancini.

I njegov kolega na suprotnoj strani Luis Enrique ima jedan veliki problem zbog povrede Pabla Sarabije, no srećom po njega ima adekvatnu zamjenu - Danija Olma.

"Obje ekipe su do sada dominirale u svakom meču, a sada će to moći samo jedna. Bit će interesantno vidjeti koja će to ekipa biti. italija ima vrhunske igrače, ali su još jači kao ekipa. Napadaju i brane se svi zajedno, baš kao i mi. Za razliku od prijašnjih generacija, sada oni rade i visoki presing. Vidjet ćemo šta će se desiti", poručio je Enrique.

Sastavi

20:30 - Italija će igrati u sastavu: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile i Insigne.

Na klupi su: Sirigu, Locatelli, Belotti, Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Toloi i Meret.

Za Španiju igraju: Simon, Azpilicueta, Eric Garcia, Laporte, Jordi Alba, Koke, Busquets, Pedri, Ferran Torres, Oyarzabal i Dani Olmo.

Treba reći to da je selektor Crvene furije Luis Enrique od prve minute šansu dao Oyarzabali, dok je na klupi ostao prvi napadač Alvaro Morata. Također, od prve minute na terenu je i Dani Olmo.

Na klupi su još: de Gea, Diego Llorente, Pau Torres, Marcos Llorente, Gerard, Thiago, Sanchez, Gaya, Rodri, Fabian i Traore.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve polufinalne utakmice Evropskog prvenstva između selekcija Italije i Španije. Susret se igra na stadionu Wembley u Londonu s početkom u 21 sat.