Neuspjeh Izborne reforme
0

Dodik: Priča o asimetričnosti je alibi za neuspjeh dogovora Bošnjaka i Hrvata

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon sastanka s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je o tim razgovorima i reformi Izbornog zakona o kojoj se već neko vrijeme intezivno dogovara u državi.

Prije nego što je iznio stav o izmjenama Izbornog zakona BiH kazao je da je Republika Srpska spremna dogovarati se o svim aranžmanima koji su neophodni dok god je to u okviru odluka Narodne skupštine RS-a, koja je formirala i grupu za razgovore s različitim nivoima o svim pitanjima u BiH.

"Mislim da su Hrvati poslali poruku da su spremni razgovarati u takvom formatu, čuli smo da neki Bošnjaci to ne žele. Ipak dobro je da počnemo direktno razgovarati, a ne da čekamo da stranci nešto riješe", rekao je Dodik aludirajući na razgovore s liderima međunarodne zajednice, koji su prethodnih dana bili intenzivniji.

Stav RS-a o Izbornom zakonu BiH

Dodik je ponovio da će Republika Srpska imati jednu novu inicijativu koja se odnosi na to da predsjednik RS-a i član Predsjedništva BiH iz RS-a budu ista osoba.

"Mislim da bi to bitno doprinijelo funkcionalnosti i ne bi dovelo do toga da RS ima dualizam u vlasti. Ako opozicija želi, ja sam spreman da im pojasnim zašto je to dobro", rekao je on.

Govoreći o dogovorima u Federaciji Bosne i Hercegovine istaknuo je da će sačekati Hrvate i Bošnjake da pronađu rješenje jer "imaju pravo da sami sebi pronađu način biranja članova Predsjedništva", rekao je.

"RS je još prije 10-15 godina iznijela svoj stav o izboru u Predsjedništvu BiH, a to je direktan izbor srpskog člana iz RS-a. Mi smo rekli da ćemo sačekati da se dogovore gospoda Hrvati i Bošnjaci i njihovi politički predstavnici. Takav smo model razgovora i vidjeli u posljednje vrijeme, ali oni očigledno ne uspijevaju naći nijedan model koji bi bio održiv u pogledu izmjena zakona. RS nema planove da se uključuji u izbor članova iz FBiH, a ovdje je to ključno pitanje", rekao je Dodik.

Ponovio je i svoj poznati stav da Bošnjaci pokušavaju privući pažnju međunarodne javnosti kako bi dobili ono što žele. Rekao je: "Oni uvijek idu na to da izmisle nešto, a to je sada priča o simetriji".

"Priča o asimetričnosti je alibi za neuspjeh dogovora Hrvata i Bošnjaka. Bošnjaci to potežu. Ako očekuju da ćemo mi zbog tog njihovog kvazistava nešto mijenjati, nećemo", kazao je.

Iako je rekao da se ne želi miješati u dogovore u Federaciji BiH kada je riječ o Izbornom zakonu, ipak je donekle stao na stranu Hrvata prokomentarisavši da su Hrvati u pravu što traže mehanizam izbora njihovog predstavnika.

"Ništa Hrvati nisu imali od ovog mandata Komšića, koji je potrošen, jer je on pokazao da radi isključivo u interesu Bošnjaka", naveo je Dodik.

Sastanak Predsjedništva s Palmerom i Eichhorst

Govoreći o današnjem sastanku Predsjedništva BiH s pomoćnikom državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, kazao je da su njihovi stavovi takvi da domaće političke strukture pitanje izbornih reformi moraju same riješiti.

Prokomentarisali su i izbor visokog predstavnika, prilikom čega je Dodik jasno potcrtao gostima da RS ne podržava Christiana Schmidta.

"Njihov stav je bio da smo samo Rusi i mi na toj strani, čime se pokušalo ukazati na neki kao ruski utjecaj, ali to nije tačno. Ovdje se radi o nama, nismo željeli prihvatati nelegalan izbor, Schmidt mora biti potvrđen u Vijeću sigurnosti", kazao je Dodik.

Dodao je da je očigledan pokušaj "jačanja izbornog intervencionalizma", jer se "umjesto nejakog Inzka nameće neko jak, ko bi bio na strani Bošnjaka".