Francuska
0

Marine Le Pen ponovo izabrana za šeficu desničarskog Nacionalnog saveza

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Marine Le Pen pobijedila je na reizboru za predsjednicu francuskog krajnje desničarskog Nacionalnog saveza na kongresu stranke. Le Pen je tražila novi zamah za svoju kandidaturu za predsjednika Francuske 2022. nakon lošeg nastupa na regionalnim izborima.

Stranka koju vodi Le Pen doživio je neuspjeh nakon što nije uspio osvojiti nijednu od 13 regija u kontinentalnoj Francuskoj.

Rezultati su pokrenuli pitanja o strategiji Le Pen koja pokušava "očistiti" brend stranke i pozicionirati je kao masovniju desničarsku silu.

No, pred rukovodstvom stranke nije se suočila s većim izazovom, jer je njena težnja za četvrtim mandatom osvojila podršku od 98,35 posto članova na internetskom i poštanskom glasanju, objavio je RN drugog dana kongresa u gradu Perpignan na jugu zemlje, prenosi France24.

Jordan Bardella (25) imenovan je u nedjelju za "prvog potpredsjednika" Nacionalnog saveza, što će mu omogućiti da zamijeni Le Pen na čelu stranke tokom njene predsjedničke kampanje.

Ankete pokazuju da se izbori svode na još jedan dvoboj Le Pen i aktuelnog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je lako pobijedio u drugom krugu izbora 2017. godine. No, taj se scenarij u Francuskoj više ne doživljava kao predodređeni zaključak.

Također se smatra da je Macron oslabljen lošim nastupom svoje stranke "Republika u pokretu" (LREM) na regionalnim izborima.

LREM, koji je osnovan 2016., završio je na posljednjem mjestu među velikim strankama, osvojivši samo 7 posto glasova u drugom krugu na izborima koje karakterizira rekordno mala izlaznost.