Kraj jedne ere
0

Posljednje američke trupe napustile najveću afganistansku zračnu bazu

V. K.
Sve trupe će se povući do 11. septembra (Foto:Twitter)
Sve trupe će se povući do 11. septembra (Foto:Twitter)
Sjedinjene Američke Države najavile su za danas povlačenje posljednjih vojnih trupa ove zemlje koje se nalaze na području zračne baze Bagram u Afganistanu.

Povratak posljednjih trupa u SAD označava kraj američkog prisustva u najvećoj afganistanskoj vojnoj bazi koja je predstavljala središte vojne moći SAD-a u ovoj državi.

Američki vojnici stigli su u Bagram prije gotovo dvije decenije kada su pomogli afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu kontrolu nad bazom od Talibana.

Brojni reporteri već su ušli u bazu nakon što su se američke vojne trupe povukle te su istakli kako su vojnici za sobom ostavili napuštene objekte, ostatke hrane, ali i neupotrebljive vojne opreme.

Interesantno, iranska novinska agencija je tokom snimanja unutrašnjosti objekta zabilježila i jednu plišanu igračku na kojoj je "prišivena" zastava Bosne i Hercegovine.

Zanimljiv detalj u bazi Bagram (Foto: Novinska agencija FARS)
Zanimljiv detalj u bazi Bagram (Foto: Novinska agencija FARS)

"Ovako Amerikanci napuštaju objekte. Uništili su apsolutno sve", rekao je jedan od stanovnika ovog dijela Afganistana.

Baza koja je u svom početku predstavljala zaostavštinu nekih davnih vremena, vrlo brzo je pretvorena u centar vojne moći i mali "grad" u kojem je smješteno na hiljade vojnika.

Kako se navodi, potpuno povlačenje trupa iz svih dijelova Afganistana još uvijek nije završeno, ali se očekuje kako će se sve trupe povući i prije 11. septembra, što je ostavljeno kao krajnji rok.

Da je ova baza predstavljala važnu vojnu tačku SAD-a, dovoljno govori i činjenica da su bivši američki predsjednici George W. Bush, Barack Obama i Donald Trump posjetili bazu gdje su razgovarali s vojnicima.

Zračna baza Bagram godinama je bila meta brojnih napada talibanskih snaga koje su nastojale ponovo preuzeti kontrolu nad ovim objektom.

"Uništili su apsolutno sve" (Foto: Novinska agencija FARS)

Sada, kada američke trupe odlaze iz Bagrama, ponovo se javlja strah da će Talibani preuzeti kontrolu nad ovim objektom, a njihovo prisustvo u Bagramu znatno bi narušilo sigurnost Afganistana.

Već sada su talibanske snage vratile kontrolu nad brojnim dijelovima Afganistana koje su donedavno zajednički kontrolirale snage SAD-a i zvanične vojske Afganistana.

Uprkos jačanju talibanskih položaja, američki ministar odbrane LLoyd Austin je u razgovoru s afganistanskom ministricom odbrane poručio kako će Sjedinjene Američke Države i dalje ulagati resurse u sigurnost i stabilnost Afganistana.