Njemačka - Mađarska
396

Stadion u Minhenu u duginim bojama kao odgovor na Orbanovu homofobnu politiku

N. K.
Stadion je u duginim bojama bio osvjetljen i 2016. godine (Foto: EPA-EFE)
Stadion je u duginim bojama bio osvjetljen i 2016. godine (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Njemačke u sutrašnjoj odlučujućoj utakmici dočekuju Mađarsku u Minhenu, a tamošnje gradske vlasti odlučile su gostima poslati poruku tako što će stadion na kojem će se igrati susret biti osvijetljen u duginim bojama.
Naime, mađarski parlament je prošle sedmice izglasao zakon koji zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo reakcije aktivista za ljudska prava.

Ujedno je to bila još jedna u nizu restrikcija konzervativne vlade premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama, zbog čega Minhen šalje poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici.

Golman Njemačke Manuel Neuer već je podržao LGBT zajednicu na meču protiv Francuske noseći kapitensku traku u duginim bojama, a podršku joj je dao i mađarski golman Peter Gulacsi.

Inače, na susretu u Minhenu očekuje se i veliki broj navijača reprezentacije Mađarske, među kojima je i ogroman broj članova ekstremno desničarskih grupa.

Navijači poznati po rasističkim, antisemitskim i homofobnim skandiranjima već su protiv Portugala izvikivali uvrede protiv LGBT osoba, zbog čega je UEFA pokrenula istragu.

Podsjetimo, utakmica između Njemačke i Mađarske igra se u srijedu od 21 sat, a obje selekcije moraju ići na pobjedu ukoliko žele plasman u osminu finala.