Direktna nabavka
0

Skočibušić otkrio da Kinezi još nisu potpisali ugovor za vakcine, Novalić tvrdio da je sve gotovo

G. Š.
Siniša Skočibušić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Siniša Skočibušić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon što je Vlada Federacije BiH 10. juna slavodobitno građane obavijestila kako je potpisan ugovor FBiH o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm s proizvođačem, izgleda da potpisa iz Kine ipak još nema.
Da se potpis ugovora od proizvođača iz Kine još uvijek čeka danas je u Mostaru potvrdio direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić.

"Mi smo potpisali s naše strane, poslali originale u Kinu i sada očekujemo da nam oni potpišu. Kada oni potpišu, mi moramo što prije uplatiti i nakon uplate je predviđeno da prvi kontingent ide za pet dana. Tako da sada čekamo da nam oni vrate potpsan ugovor", kazao je Skočibušić.

Podsjetimo da je ovo prvi ugovor Vlade FBiH za direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Federalni premijer Fadil Novalić je 10. juna nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru s ponosom javnost izvijestio kako je potpisan ugovor za nabavku pola miliona doza Sinopharm vakcina protiv koronavirusa.

Tada je Skočibušić kazao kako ima čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci, jer isporuke iz Kine kontroliše Vlada NR Kine i zbog klauzule tajnosti iz ugovora nisu u mogućnosti iznositi više informacija, poput cijene koja bi se izdvojila iz Budžeta FBiH.

"Cijena ugovora, što se tiče Sinopharma, je povjerljiva, taj dokument je klasificiran kao povjerljiv s obzirom na to da je to zahtjev samog proizvođača i nismo u mogućnosti govoriti o tome", kazao je Skočibušić danas u Mostaru.

Da li je povjerljivost izgovor za prikrivanje njihovog nerada saznat će se ubrzo ukoliko vakcine ponovo, po ko zna koji put, ne uspiju nabaviti.