Američko-ruski odnosi
0

Završen prvi sastanak između Bidena i Putina, u toku drugi susret

B. R.
Joe Biden i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
U Ženevi je završen prvi sastank američkog predsjednik Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, a za koji je navedeno da je riječ o malom sastanku. Već je u toku drugi, veći sastanak. Riječ o njihovom prvom sastanku od kada je Biden izabran za predsjednika.

Kako je objavio CNN, trajao je manje od dva sata, počeo je u 1:44 sati i završio je u 3:17 sati. U međuvremenu je počeo veliki sastanak, saopćili su iz Bijele kuće.

BBC je podsjetio da bi susret dvojice državnih čelnika u ženevskoj vili La Grange trebao ukupno trajati pet sati. Poznavatelji američko-ruskih odnosa, kao i ovog formata bilateralnog djelovanja nemaju velika očekivanja.

Završen prvi, manji sastanak Bidena i Putina (Foto: EPA-EFE)
Završen prvi, manji sastanak Bidena i Putina (Foto: EPA-EFE)

Ranije je najavljeno da će Biden i Putin razgovarati o navodnoj umiješanosti Rusije u hakerske napade u Sjedinjenim Američkim Državama, ruskoj ulozi u Ukrajini i odnosu Rusije prema opozicionarima, među kojima je i Aleksej Navalni.

Putin je izjavio da ove dvije države mogu raditi na zajedničkoj kontroli nuklearnog naoružanja, po pitanju ratova u Siriji i Libiji, te klimatskim promjenama.