Sporan prilog o presudi
1.9k

U vijestima BHT1 Armija RBiH nazvana "takozvanom", najavljene sankcije za odgovorne novinare

B. R.
(Foto: Screenshot BHT1)
(Foto: Screenshot BHT1)
Nakon što je u jučerašnjim vijestima BHT1 Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) okarakterisana kao "takozvanom", reagovali su direktor BHRT-a i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Izvještavajući o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ARBiH je nazvana "takozvanom". To se desilo tokom emitovanja Vijesti u 14 sati koje je vodila Zorica Jorgić.

U BHRT-u su to ocijenili kao netačnim i nedopustivim karakteriziranjem, te da je riječ o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a.

S obzirom na prethodno navedeno, direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je naložio direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcionišu u skladu sa internim aktima BHRT-a.

Poručili su da neće, kako su saopćili, tolerisati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži izvinjenje

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je pozvalo BHRT da se javno izvini.

"ARBiH nije 'takozvana' već regularna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, jedan od tri puka baštini tradiciju ARBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona", naglasili su.

Smatraju da su građani uvrijeđeni ovim činom BHT1, te su najavili mogućnost pravne reakcije.

"Uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici ARBiH, odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive. Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika ARBiH", saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u reakciji koju su uputili Karamehmedoviću i urednici Vijesti BHRT-a Gordani Dragutinović Mutić.

Prvostepena presuda Džananoviću i Gadži

Podsjećamo, Džananović i Gadžo su prvostepeno osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Džananović je osuđen na 11 godina zatvora, a Gadžo na pet godina zatvora.

Kako su saopćili iz Suda Bosne i Hercegovine, njih dvojica su optuženi da su kao pripadnici Štaba Teritorijalna odbrane "Stela" i Specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) svjesno i voljno učestvovali u protuzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, koji su protuzakonito lišeni slobode na području Sarajeva, te odvođeni u prostorije Štaba TO "Stela" na Alipašinom polju (bivši kafić Borsalino i prostorije MZ Mladost) i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesnice Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade.

Prema navodima tužilaštva, tu su ubijani, silovani, mučeni, prema njima se nečovječno postupalo i odvodili su se na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i različitim oblicima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja od optuženika i drugih pripadnika Štaba TO "Stela", kao i trećih osoba.

Pri tome se terete da su prekršili odredbe članova 3, 27, 31, 42, 43, 44, 51, 78, 81, 85. i 147. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, kao i odredbe članova 4, 5, 7, 8, 13, 14. i 17. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Istaknuto da je su spomenute zločine Džananović i Gadžo činili zajedno sa nadređenim, zapovjednikom Specijalnih jedinica ARBiH Jusufom Jukom Prazinom i zapovjednikom Štaba TO "Stela" Samirom Kahvedžićem zvanim Kruško.

Optuženici Džananović i Gadžo su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), e) i f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u sezi sa članom 26, 29, 30, 31. i 180. stav 1. istog Zakona, a Džananović i u vezi sa članom 180. stav 2. Sud je odbio optužbu da je optuženi počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona, saopćili su iz Suda Bosne i Hercegovine.