Veliki novitet
429

Zavirite u studio Nove BH za EURO 2020: Proširena stvarnost i najmodernija 3D tehnologija

N. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U povodu Evropskog nogometnog prvenstva koje počinje u petak, Nova BH ljubiteljima ovog sporta, osim prijenosa uživo svih mečeva Eura, donosi veliki novitet – analize utakmica uz pomoć najmodernije tehnologije proširene stvarnosti.

U specijalnoj emisiji "Euroforija", koja će se emitirati svake večeri u 20 sati, bit će premijerno predstavljeni inovativni skenovi igrača skenirani najmodernijom tehnologijom i precizno prikazani u visokoj kvaliteti u 3D-u.

"Na Novoj BH sve je spremno za praćenje jednog od najvećih sportskih događanja. Posebno će biti interesantne tehnološki inovativne analize naših utakmica. To je format koji je prisutan kod vodećih svjetskih televizija i vrlo atraktivno izgleda u studiju. Kada se razgovara o određenom igraču, on 'izranja' u prirodnoj veličini pored našeg voditeljskog stola i vjerujem da će takav prikaz gledateljima ne samo olakšati prikaz i analizu igre, već i donijeti jedno potpuno novo televizijsko iskustvo", istakao je Adis Hadžić, sportski komentator i novinar Nove BH.

Novi virtualni studio donosi više sadržaja i zabave te još bolji i kvalitetniji doživljaj kroz studijsko kreiranje animacija, grafika te prikaza različitih statističkih podataka. Riječ je o Stype kit sistemu koji se postavlja na kran za kameru i mehanički prati poziciju kamere pomoću senzora koji se nalaze na pokretnim dijelovima krana. Pomoću dobijenih podataka o poziciji kamere u prostoru, moguće je u stvarni prostor ubaciti 3D grafike, tako da se stvori iluzija da su one zaista u prostoru, neovisno o tome kako se kran pomiče.

Osim dinamičnog i vizualno atraktivnog doživljaja gledanja smotre najboljih evropskih selekcija, pod okriljem emisije "Euroforija" gledatelji će moći pratiti sve događaje toga dana na Euru, retrospektivu i najbolje trenutke dnevnih utakmica, analize, javljanja uživo iz gradova domaćina, sažetke susreta, sudijske procjene, učinke pojedinaca, kao i najave sutrašnjeg dana. Voditeljima u studiju pridružit će se brojni nogometni eksperti, koji će svojim znanjem i iskustvom gledateljima dodatno približiti nogometne timove i čaroliju Eura.

Evropsko prvenstvo u nogometu u petak otvaraju Italija i Turska. Susret s Olimpico stadiona prva je utakmica koju gledatelji u BiH mogu pratiti u direktnom prijenosu na Novoj BH od 21 sat. Specijalna emisija posvećena Euru 2020 starta u 20 sati.