Prijateljska utakmica
303

Blijedi Zmajevi remizirali s Crnom Gorom i produžili niz bez pobjede

H. H.
BiH - Crna Gora 0:0 (Foto: D. S./Klix.ba)
BiH - Crna Gora 0:0 (Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH remizirala je u prijateljskom duelu sa selekcijom Crne Gore, a u meču odigranom na Grbavici nije bilo pogodaka (0:0). Zmajevi su tako produžili niz bez trijumfa koji traje od novembra 2019. godine, a od tada, naš tim nije slavio na 12 uzastopnih utakmica.

U susretu u kojem su obje selekcije bile oslabljene neigranjem nekoliko bitnih igrača gledali smo borbenu i otvorenu igru s obje strane, a u prvom poluvremenu nešto opasnija je bila Crna Gora.

Prvu veliku šansu gosti su imali u 11. minuti. Nakon kornera lopta je došla do Tomaševića, koji je visoko sočio i sjajno šutirao glavom, ali prečka je spasila Zmajeve.

Naš tim je imalo prividnu terensku inicjativu na početku meča, ali Crnogorci su prijetili. U 23. minuti nakon centaršuta s desne strane, Bećiraj se izborio za prostor i šutirao glavom, ali lopta je prohujala pred stative.

Nakon toga, budi se i naš tim. Krunić je nakon sjajne akcije dodao loptu do Nalića, on je izašao sam ispred gola Dragojevića, ali je jako loše šutirao i poslao loptu pored gola u 26. minuti.

Najbliži vodstvu bili smo u 32. minuti. Ćivić je sjajno ubacio s lijeve strane, Krunić još bolje šutirao glavom, ali golman Crne Gore Dragojević fantastičnom paradom izvadio je loptu ispod same prečke.

Do isteka prvog dijela, Crna Gora je imala dvije opasne kontre preko Bećiraja, ali je Šehić pravovremenim istrčavanjima spasio naš gol i na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka.

U drugom poluvremenu ritam igre je znatno pao i nije bilo toliko uzbuđenja, a na prvu šansu našeg tima čekali smo do 60. minute. Ćivić je sjajno probio po lijevoj strani i šutirao iskosa, ali je lopta otišla preko gola.

Ipak, šest minuta kasnije Crna Gora je propustila šansu utakmice. Hakšabanović je nakon greške u veznoj liniji izašao sam ispred Šehića, lobovao ga je, ali je bio neprecizan i pogodio je samo vanjski dio mreže.

Gosti su u 70. minuti ponovo imali kolosalnu priliku za vodstvo. Sadiković je izgubio loptu, ali Šehić je fantastično odbranio udarac iz blizine Jankovića, a nakon toga i Vukčevića koji je šutirao nakon odbijene lopte.

Do kraja utakmice nije bilo pravih šansi i ostalo je 0:0, a iako se očekivala mnogo bolja partija izabranika Ivayla Peteva, na kraju smo se morali zadovoljiti remijem, jer je Crna Gora bila bolji i opasniji rival.

Zmajevi će za četiri dana igrati novi prijateljski meč u Kopenhagenu protiv Danske, a nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo očekuje nas 1. septembra kada gostujemo Francuskoj.