Pogledajte privođenja
0

Epilog akcije "Kolonija": Uhapšeno ukupno 20 osoba, među njima i četiri inspektora

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U današnjoj akciji "Kolonija" pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije (FUP) pod nadzorom Tužilaštva KS uhapsili su ukupno 20 osoba i izvršili pretrese na 19 lokacija.

Zbog korupcije je uhapšeno ukupno 5 osoba, među kojima četiri isnpektora Federalne uprave za inspekcijske poslove te 15 osoba zbog teških krivičnih djela krađe, stavljanje u promet opojne droge, razbojništva i tako dalje.

Od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva "Kolonija" u vezi s dokumentovanjem grupe osoba, koje zajednički djeluju na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga te krivična djela razbojništva i teške krađe.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbi Općinskog suda u Sarajevu, 16 policijskih timova izvršilo je pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo te je uhapšeno ukupno 20 osoba. A ovo su inicijali nekih od uhapšenih: M. Z. (1995.), K. A. (1999.), M. O. (2000.), E. Š.(1999.), S. Ć.(1999.), A. A. (1983.), A. M. (1993.), E. P. (1987.), K. K. (1987.), M. A. (1979.), N. P. (1989.), S. P. (1987.), S. K.(1987.), H. H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćene ovom istragom H. E. (1998.) i A. S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja asocira na opojnu drogu kanabis, amfetamini, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu s koruptivnim krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja i davanja dara i drugih oblika koristi.

U vezi s navedenim koruptivnim krivičnim djelima uhapšene su četiri osobe te su na osnovu naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršeni pretresi na sedam lokacija, prilikom čega su pronađeni predmeti koji potječu ili se dovode vezu s predmetnim krivičnim djelima, a bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju se daljnje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.