Nakon burne sjednice
0

Zenička inicijativa - Kasumović Fuad: Ostavka Babajića uslijedila nakon konsultacija sa SDA

E. M.
"Zenička inicijativa - Kasumović Fuad" održala je danas konferenciju za medije na kojoj se govorilo o posljednjim dešavanjima na sjednici Gradskog vijeća Zenica i ostavci predsjedavajućeg Almira Babajića.

Kenan Uzunović, šef Kluba vijećnika Zeničke inicijative - Kasumović Fuad poručio je kako je SDA još jednom dokazala da su majstori manipulacija.

"Nakon prošlogodišnjih spinovanja sa Zenicatransom ovu godinu su počeli prebacivanjem odgovornosti za rudnike na Grad Zenicu, iako svi znaju da je odgovornost na Vladi Federacije BiH koja je od perioda pandemije najpoznatija u svijetu afera. Krivce treba tražiti u višim nivoima, ali i u visokopozicioniranim članovima SDA Zenica koji godinama upravljaju rudnicima", kazao je Uzunović te dodao da je insistiranje učenja fatihe bivšem gradonačelniku Husejinu Smajloviću vrhunac manipulacije i licemjerstva.

"Zenica u znak zahvalnosti svim (grado)načelnicima treba iskazati poštovanje. Nažalost, rahmetli Smajlovića SDA koristi u jeftini i bizarni politički marketing. Među vijećnicima SDA sjede oni koji su podnosili krivične prijave protiv njega, pokušali su ga smjestiti u zatvor, te oni koji su glasali protiv proglašenja rahmetli Smajlovića za počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona. I takvi ljudi sada pričaju o moralu i časti", kaže Uzunović.

Komentarišući ostavku Babajića, Uzunović je kazao da je interesantno da je njegova ostavka uslijedila nakon konsultacija sa SDA, odnosno, vijećnicom Eminom Tufekčić.

"Ne želim komentarisati priče i koincidencije o njegovom stanju na poslu u Kantonalnoj bolnici Zenica, odnosno da je najednom prebačen iz Covid ambulante na Fizijatriju i slično, a prethodno je mjerio temperaturu na kapiji bolnice. Takve priče me ne zanimaju. Uprkos svemu, Zenička inicijativa - Kasumović Fuad, koja ima natpolovičnu većinu i bez SDP-a, pokazala je kako je demokratski opredijeljena kroz činjenicu da je mjesto predsjedavajućeg prepustila upravo SDP-u radi dobre saradnje. Mi nemamo problem sa SDP-om, neka organi stranke odluče za dalje korake", kazao je Uzunović.

Vijećnica Aida Halać poručila je kako je Almir Babajić ranije nagovijestio da neće imati vremena za vijeće, odnosno da nisu iznenađeni ostavkom Babajića koja je za njih bila očekivana o čemu imaju i prepisku razgovora.

"Vratio sam se u stacionar i sada radim normalno radno vrijeme. Imat ću mnogo manje vremena za vijeće. Razmišljam o nekim sljedećim potezima", napisao je Babajić članovima Radnog predsjedništva 25. maja, a što je nagovještavalo njegovo povlačenje", stoji u saopćenju Zeničke inicijative KF.

Mirza Husetić, zamjenik predsjedavajućeg GV Zenice je kazao da parlamentarna većina donosi izbor i imenovanje predsjedavajućeg te da će do zvaničnog imenovanja obnašati funkciju dopredsjedavajućeg i voditi sjednice GV Zenice po planu.

"Odgovornost je, pogotovo ako imate opoziciju koja scenira haos koji je njihovo prirodno stanište, ogromna. Nastojati ću da sjednice vodim kako to dolikuje četvrtom po veličini gradu, te da ćemo iz ove situacije, kao i iz svih dosadašnjih, politički namontiranih, izaći trezvene glave sa dosta više iskustva. Kolega Babajić u više navrata je pokazao da, nažalost, iako je duže od nas u politici, nije sazrio da predsjedava vijećem. Često je pravio greške koje su mnogi zamjerali, međutim, imao je našu apsolutnu podršku jer svakom treba dati priliku", kazao je Husetić te dodao da su pokazali da su otvoreni za svaki vid saradnje ustupivši mjesto predsjedavajućeg SDP-u te da im je cilj razvoj Zenice koju je dugogodišnja vlast sa SDA zapustila.

Na kraju sjednice Uzunović je najavio osnivanje stranke Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad, a koja će na predstojećim Općim izborima imati kandidate na svim nivoima.   "Građani Zenice su jasno dali podršku za hrabro, odlučno i pravedno vođenje grada sa 70 posto osvojenih glasova što je procentualno najubjedljivija pobjeda u BiH", zaključio je Uzunović.