Tužilaštvo KS
260

Potvrđena optužnica protiv tri bivša direktora u predmetu "Pazarić"

A. B.
Tužilaštvo KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Optužnica je potvrđena protiv Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića zbog krivičnih djela "nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika".

Kako su naveli iz Tužilaštva KS, optuženi se terete da su od 2009. do 2019. godine dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika koje je radilo medicinsko osoblje, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda, tačnije, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda.

Podsjetimo, optužnica je protiv navedenih osoba podignuta 5. maja ove godine, nakon čega je proslijeđena Općinskom sudu na potvrđivanje.

Sabina Ćudić, Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koja je zapravo i iznijela 2019. godine sve probleme koji se dešavaju u Zavodu Pazarić, a riječ je o nehumanom i stravičnom tretmanu djece i omladine, napomenula je da se podiže optužnica.

Ona je tom prilikom navela da se optužnica podiže za nesavjestan rad u službi, sprečavanje i neizvršavanje mjera u zaštiti maloljetnih osoba.

Inače je Ćudić često u javnosti postavljala pitanja dokle se došlo u istrazi u slučaju Pazarić te vršila pritisak da se ona privede kraju i ova priča dobije epilog.