Spektakl u Ahoy Areni
280

Završena druga polufinalna večer Eurosonga, Srbija jedina iz regiona u finalu

A. B.
Spisak zemalja koje su se plasirale u finale, Screenshot: YouTube
Spisak zemalja koje su se plasirale u finale, Screenshot: YouTube
Druga polufinalna večer Eurosonga održana je večeras u Ahoy Areni u Rotterdamu u Nizozemskoj gdje su se predstavili izvođači iz 17 zemalja. Ipak, samo njih 10 s najviše glasova publike i stručnog žirija prošlo je u finale i borit će se za najbolju pjesmu Evrope.
Finalisti druge polufinalne večeri Eurosonga su: Albanija, Srbija, Bugarska, Moldavija, Portugal, Island, San Marino, Švicarska, Grčka i Finska.

Večerašnje takmičenje otvorila je predstavnica San Marina Senhit koja je izvela pjesmu "Adrenalina". Njen nastup je odlično ocijenjen kod publike, a posebnog ga je učinio i američki reper Flo Rida koji je zajedno s njom nastupio na sceni.

Predstavnik Estonije Uku Suviste nastupio je s pjesmom "The Lucky One" te je imao odličan performans za baladu koju je izveo.

Nakon njega je predstavnik Benny Cristo na Eurosong stigao s pjesmom "Omaga" te izazvao ovacije.

Publika nije bila ravnodušna ni prema predstavnici Grčke Stefaniji, koja je najmlađa takmičarka ovogodišnjeg Eurosonga. Ima samo 18 godina i takmiči se s pjesmom "Last Dance". Zanimljiv je podatak da Stefania osim grčkog ima i nizozemsko državljanstvo.

Austrijanac Vincent Bueno sa baladom "Amen" je također pobrao simpatije, a njegov nastup je bio spektakularan. S pjesmom istog naziva u prvoj polufinalnoj večeri takmičili su se i Slovenci koji nisu uspjeli izboriti finale.

Kasnije su se nizali odlični nastupi Poljske koju je predstavio pjevač Rafal s pjesmom "The Ride", zatim i Moldavije za koju je nastupila Natalia Gordienko s pjesmom "Sugar".

Islanđani nisu nastupali u dvorani s obzirom na to da je član grupe Dadi og Gagnamagnid, zaražen koronavirusom, pa je večeras umjesto nastupa prikazan snimljeni nastup s njihovih proba.
Nakon toga na red su došle i predstavnice Srbije te je grupa "Hurricane" nastupila pod rednim projem devet s pjesmom "Loco Loco". Brz ritam ove pjesme zagrijao je dodatno atmosferu u areni, a publika je zajedno s ove tri djevojke plesala uz energične taktove. Djevojke su susjednu zemlju predstavile odličnim nastupom, zapalile dvoranu i izazvale ovacije.

Po završetku nastupa dočekao ih je ogroman aplauz, a ova zemlja je jedina iz regiona koja se plasirala u superfinale s obzirom na to da plasman nisu izborile Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija koje su nastupale prve polufinalne večeri.

Mali predah nakon njih je uslijedio uz lijepu baladu "You" koju je izveo predstavnik Gruzije Tornike Kipiani. Odmah nakon njega nastupila je predstavnica Albanije Anxhela Peristeri s pjesmom "Karma" te je i ona također izvodila pjesmu na maternjem jeziku.

Zanimljiv nastup je imao Portugal s obzirom na to da je jedan njegov dio prikazan u crno-bijelom formatu. Njihov predstavnik The Black Mamba je izveo baladu "Love is on my side".

Nakon toga su uslijedili nastupi predstavnika Bugarske za koju je nastupila Victoria s pjesmom "Growing up is gettiong old", zatim, Finska s pjesmom "Dark Side" te Latvija za koju je Samanta Tinas izvela pjesmu "The Moon Is Rising".
Poslije kratke pauze, Švicarska je nastupila predzadnja s pjesmom "Tout l'Univers koju je izveo Gjon's Tears, dok je takmičenje zatvorila Danska s pjesmom "Øve Os På Hinanden", a nju je otpjevala grupa Fyr og Flamme.

Nakon završenih nastupa, a dok je trajalo glasanje, publika je uživala u plesnom performansu te podsjećanju na ranije eurovizijske nastupe.

Predstavljeni su i izvođači iz Francuske, Španije i Velike Britanije koji direktno idu u finale.

Francusku predstavlja Barbara Pravi s pjesmom "Voila". Barbara je ujedno i favoritkinja za pobjedu.

Veliku Britaniju predstavlja James Newman s pjesmom "Embers", a Španiju predstavlja Blas Cantó s pjesmom "Voy a quedarme".

Večeras su nastupali predstavnici iz San Marina, Estonije, Češke, Grčke, Austrije, Poljske, Moldavije, Srbije, Gruzije, Albanije, Portugala, Bugarske, Finske, Latvije, Švicarske, Danske i Islanda.

I večeras je u dvorani bila prisutna publika koja je prije ulaska trebala pokazati negativan test na koronavirus, a domaćini koji su vodili ovaj zabavni program bili su pjevačica i TV voditeljica Edsilia Rombley, nizozemska glumica i pjevačica Chantal Janzen, televizijski voditelj i pjevač Jan Smit te YouTube zvijezda, influenserica i make up artist Nikkie de Jager javnosti poznatija kao Nikkie Tutorials.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Eurosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo je peti put da Nizozemska organizuje Eurosong nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine.

Ovogodišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.

Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj noći koja je održana 18. maja, direktno u finale su se plasirale Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

One će sada zajedno sa večerašnjih 10 predstavnika i pretkvalificiranim zemljama Nizozemskom, Njemačkom, Italijom, Francuskom, Španijom i Velikom Britaniju nastupiti u subotu 22. maja kada će biti održano superfinale.