Istraga okončana
21

Ćudić pita Tužilaštvo: Šta je s optužnicom za zlostavljanje djece u Pazariću?

B. T.
Sabina Ćudić (Foto: T. S./Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: T. S./Klix.ba)
Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na konferenciji za medije danas je od Tužilaštva KS zatražila odgovor na pitanje šta se dešava s optužnicom u slučaju zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić.

Ćudić je na to ukazala još pred kraj 2019. godine te je podsjetila da je jučer istekao rok za provođenje istražnih radnji. Iznijela je i navode iz dopisa koje joj je prije nekoliko mjeseci dostavilo Tužilaštvo.

"U dopisu koji nam poslalo Tužilaštvo, s pečatom od 29. januara, navodi se da se istraga planira okončati u naredna tri mjeseca, dakle do jučerašnjeg dana. Naveli su da se vodi predmet, istraga protiv tri osobe koje su imale svojstvo odgovorne osobe u različitim vremenskim periodima u zavodu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesnog rada u službi, krivično djelo sprečavanja i neizvršavanja mjera za zaštitu maloljetnika", kazala je Ćudić.

Podsjetila je koliko je vremena prošlo od kada je javnost upoznata o šokantnim snimcima, čija je autentičnost potvrđena.

Sabina Čudić: Istraga okončana (Foto: T. S./Klix.ba)
Sabina Čudić: Istraga okončana (Foto: T. S./Klix.ba)

"Postavlja se pitanje ko su odgovorni, gdje su odgovorni za zlostavljanje štićenika i da li oni i danas imaju pristup djeci i omladini u Zavodu Pazarić", upitala je Ćudić.

Te odgovore zatražila je od čelnice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

"Očekujemo od glavne tužiteljice da nam da cjelovitu informaciju - da li je optužnica potvrđena, kada će biti potvrđena, da li je upućena na potvrdu Kantonalnom sudu u Sarajevu. Očekujemo što hitnije postupanje, s obzirom na to da znamo da je istraga okončana, potrebno je da ovaj slučaj napokon dobije sudski epilog", kazala je Ćudić.

Konferenciji za medije prisustvovali su i aktivisti, predstavnici udruženja koja brinu o djeci s poteškoćama u razviju. I oni su ukazali na to da se predugo čeka na procesuiranje ovoga slučaja.

Predstavnici udruženja ukazali da se predugo čeka na procesuiranje slučaja (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici udruženja ukazali da se predugo čeka na procesuiranje slučaja (Foto: T. S./Klix.ba)

Podsjetimo, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u decembru prošle godine usvojeni su zaključci koji se tiču zaustavljanja nehumanog tretmana štićenika u Zavodu u Pazariću.

Između ostalog, tada je jedan od zaključaka bio da se uputi zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnica.