Sretno!
716

Gdje su Jasmila i "Aida" briljirale do sada i zašto večeras trebamo vjerovati u čuda

L. K.
Film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić večeras bi mogao dobiti prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film. No dok odbrojavamo minute do početka ceremonije, osvrnimo se na uspjehe koje su Jasmila i "Aida" ostvarili u posljednjih nekoliko mjeseci.
Prvi bh. igrani film koji govori o genocidu u Srebrenici premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji u septembru 2020. godine. Već tada se po gromoglasnom aplauzu i ovacijama dalo zaključiti da je Jasmila uspjela napraviti velik i važan film, što su samo potvrdile reakcije u bh. kinima kao i nagrade koje je ovo ostvarenje dobilo na drugim festivalima širom svijeta.

Ubrzo nakon prvog prikazivanja film je dobio tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

Nedugo zatim, "Aida" je nagrađena i u Turskoj, gdje je na Antalija Film Festivalu proglašena najboljim stranim filmom. Zatim, na El Gouna Film Festivalu (Egipat) dobio je nagradu za najbolji film, a posebno priznanje za najbolju glumicu dobila je i Jasna Đuričić za maestralnu izvedbu Aide.

Film je sredinom novembra 2020. nagrađen u Parizu, gdje je proglašen najboljim ostvarenjem na Arras Film Festivalu. Nedugo zatim, bh. ostvarenje je dobilo tri priznanja u Londonu: Najbolji film, najbolja rediteljica (Žbanić) i najbolja glumica (Đuričić).

Decembar je donio specijalno priznanje na filmskom festivalu u Jerusalemu, a nedugo zatim film je trijumfovao i u francuskom gradu Savoie, gdje je na Les Arcs Film Festivalu dobio nagradu za najbolji film, kao i nagradu publike.

Bh. film zatim je u Rotterdamu dobio nagradu publike, a u Švedskoj je proglašen najboljim filmom na Geteborg Film Festivalu. "Aida" je zatim dobila Grand Prix, kao i Nagradu kritike na 11. izdanju Luksemburg City Film Festivala. Osim toga, film o genocidu u Srebrenici nagrađen je i u Miamiju, Sofiji, Parizu i u Santa Monici.

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je i za dvije BAFTA nagrade te nastavlja svoj festivalski život i nesumnjivo je da će u narednih nekoliko mjeseci nastaviti pobjednički niz, te će producentska kuća Deblokada u svoju policu složiti još mnogo velikih nagrada.

Večeras ćemo saznati da li će među tim priznanjima biti i prestižni Oscar. Sudeći po komentarima velikih filmskih kritičara - "Aida" i Jasmila imaju jaku konkurenciju u vidu danskog "Another Rounda", ali većina je složna u tome da bh. film zaslužuje i treba dobiti najprestižniju filmsku nagradu.

I vrijedi podsjetiti, u anketi koju je portal Klix.ba objavio prije nekoliko dana učestvovalo je gotovo 17.000 ljudi, od čega je 75 posto glasalo "da" na pitanje "Hoće li Jasmila Žbanić dobiti Oscara?".

Treba naglasiti i da nas je "Quo Vadis, Aida?" od septembra 2020. obradovala mnogo puta, kao i da su mnogi beskrajno sretni što je priča o Srebrenici napokon podijeljena sa cijelim svijetom.

Pa, prema riječima prvog bh. oskarovca Danisa Tanovića - i "Ničijoj zemlji" se 2002. godine desilo čudo. Stoga večeras držimo palčeve jer je, kao što kaže naš prvi oskarovac, krajnje vrijeme da BiH dobije još jedan zlatni kipić. Jasmila, sretno!