Lider DNS-a
41

Nešić: Vrijedne pažnje su izjave iz FBiH da je moguće raditi na stvarima bitnim za sve građane

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić reagovao je na ideju o pravljenju političke platforme na nivou cijele BiH za naredne izbore, a oko koje bi se okupile opozicione stranke iz oba bh. entiteta.
"Ako su izjave političara iz Federacije BiH najava da je moguće okretanje od tema koje nas udaljavaju od zajedničkog života i okretanje ka temama za sve ljude i njihove živote onda je to vrijedno pažnje. Izjavama kojima se traži ukidanje Republike Srpske ili najave rata protiv Srba, koje su zvanična politika SDA i Bakira Izetbegovića, BiH ne može opstati. Srbi to ne mogu i neće da prihvate, braneći svoje pravo na svaki način", rekao je Nešić za Klix.ba.

On smatra da postoji mnogo problema koje svi zajedno dijelimo.

"Efikasno društvo, na vladavini prava, fokusirano na korištenje svih potencijala koje imamo da privučemo investicije i nova radna mjesta ključna su da nam gradovi i sela ne bi opustjeli. I to je interes i želja svakog normalnog čovjeka u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Trebinju", smatra prvi čovjek DNS-a.

Dodaje kako bošnjački narod mora shvatiti da Srbi nisu i neće biti građani drugog reda, da imaju i ne daju svoju Republiku Srpsku i da je na njihovim političkim elitama da učine prvi korak.

"Svaki korak koji ne ugrožava nikoga, a gradi kvalitetniji i bogatiji život svih u RS-u i cijeloj BiH je nešto sa čim narodi siguran sam ne bi imali problem. Problem imaju samo političari koji se javno služe mržnjom i ranama, a u tajnosti uživaju u plodovima svojih nedjela", zaključio je.

Kako smo jučer pisali, BiH bi na narednim Općim izborima 2022. godine mogla dobiti široku političku platformu na nivou cijele države, a koju bi činile opozicone stranke iz RS-a (SDS, PDP i DNS) i popularno nazvana "Trojka" (Narod i pravda, SDP i Naša stranka) iz FBiH.

Povod za razmišljanje o takvoj ideji dao je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u nedavnom intervjuu za Klix.ba. Jučer je iz "Trojke" (NiP, SDP i NS) potvrđeno da su spremni razgovarati i da imaju pozitivno mišljenje o inicijativi.