Na današnji dan
25

Legendarni Ayrton Senna prije 36 godina ostvario je prvu pobjedu u Formuli 1

L. K.
Na današnji dan prije 36 godina legendarni Ayrton Senna, poznat i kao Kišni čovjek, ostvario je prvu od ukupno 41 pobjede u Formuli 1.

Prva utrka u kojoj je Senna pobijedio održana je u Portugalu, a nekadašnji vozač Renaulta Patrick Tambay rekao je kako to iskustvo pamti kao "noćnu moru".

Foto: F1
Foto: F1

I dok se ostalih 25 vozača, među kojima su bili i Alain Prost i Keke Rosberg, borilo da održi pravac - Senna je briljirao. Bila je to njegova druga utrka u Lotusu i 17. učešće u Formuli 1.

Nekoliko godina kasnije, Senna se prisjetio prve pobjede govoreći kako je bilo veoma teško upravljati bolidom jer su se uslovi na stazi mijenjali iz kruga u krug. Istakao je kako je bolid konstantno proklizavao te je samim time bilo veoma teško održati kontrolu i ostati unutar staze.

Foto: F1
Foto: F1

"Nekoliko puta sam se zamalo okrenuo baš onako kako se okrenuo Prost. Ljudi misle da taj dan nisam napravio nijednu grešku, ali to nije istina. Ni sam ne znam koliko sam puta pogriješio. U jednom momentu su sva četiri točka bila na travi, ali sam se vrlo brzo uspio vratiti na stazu. Svi su me hvalili govoreći kako sam fantastično držao bolid pod kontrolom, ali ja mislim da se pobjeda desila na sreću. Tog dana je šampanjac bio posebnog ukusa", rekao je Senna.

Legendarni Brazilac je 21. aprila 1985. godine napravio najbrži krug i uspio zadržati prvu poziciju tokom cijele utrke.

Foto: F1
Foto: F1

"Za pobjedu u takvim uslovima je potreban ogroman talent. U toj utrci je učestvovalo još dvadesetak nevjerovatnih vozača koji nisu uspjeli ostvariti dobre rezultate, a Senna ih je sve nadmašio", prisjetio se Sennin inžinjer Steve Hallam.

Podsjetimo, Senna je poginuo 1. maja 1994. godine u nesreći na VN San Marina u Imoli. Smatra se jednim od najvećih vozača u historiji Formule 1.