Predsjednik NS BiH
317

Vico Zeljković: Klubovi Superlige žele novac samo za sebe, Čeferin ima podršku svih nas

N. Kustura
Vico Zeljković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vico Zeljković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković trenutno se nalazi u Švicarskoj uoči sutrašnjeg Kongresa Evropske nogometne federacije (UEFA), a za portal Klix.ba izdvojio je vrijeme kako bi prokomentarisao aktuelne teme.

Osnivanje Superlige prodrmalo je danas svjetsku javnost, a Zeljković nam je otkrio kako predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin ima podršku svih 55 članova ove organizacije.

"Predsjednik Čeferin ima podršku svih nacionalnih saveza u pokušaju da održi postojeći format Lige prvaka kako je i do sada bilo. Sigurno je da neće biti lako, ali postoje mehanizmi. Ovo je 'jaka utakmica' jer se radi o najbogatijim klubovima u Evropi, ali i UEFA ima svoje adute. Očekuje nas definitivno dosta turbulencija u narednom periodu", rekao nam je Zeljković na početku razgovora.

UEFA je dobila podršku i od lidera država

Prvi čovjek bh. nogometa ima maksimalno povjerenje prema UEFA-i i Čeferinu u borbi sa osnivanjem Superlige.

"Čeferin zna šta radi, a činjenica da 55 nacionalnih asocijacija u ovom trenutku podržava UEFA-u govori dosta toga. Čeferin je razgovarao i ima komunikaciju sa svim državama i političarima. Vidjeli ste i sami da su se javili prvi ljudi Velike Britanije i Francuske koji se protive Superligi. Poruke se jasne. Što se tiče Nogometnog saveza BiH, mi smo tu previše mali, ali imamo pravo glasa. Baš kao i svi drugi. Bit ćemo sigurni, mudri i pametni", poručuje Zeljković.

Za predsjednika NS BiH osnivanje Superlige ima motiv isključivo u novcu te smatra kako poruke navijača dovoljno govore.

Zeljković se danas sastao sa Čeferinom
Zeljković se danas sastao sa Čeferinom

"Moje mišljenje da se tu radi isključivo o novcu. Ovih 12 klubova koji su osnovali Superligu su prezaduženi, imaju probleme baš kao i svi na globalnom nivou. Treba pronaći neki kompromis. Pa UEFA daje iste te novce, ali raspoređuje na sve klubove, nacionalne saveze, za omladinski nogomet, ženski nogomet, futsal... Međutim, u ovom trenutku ovih 12 klubova smatra da trebaju sebi uzeti sav taj novac. To nije dobro za nogomet, a tome su dokaz i gubitak podrške navijača kod klubova osnivača Superlige", istakao je.

Zeljković nije želio puno govoriti koliko bi ove promjene utjecale na bh. nogomet i klubove iz naše države.

"Zaista je prerano o tome govoriti. Definitivno će se lančano povući neke stvari ako kompletna ova stvar ode skroz do kraja. Sada je u ovom trenutku rano pričati", rekao je Zeljković.

Naljeto u BiH počinje gradnja tri terena s hibridnom travom

Predsjednik NS BiH se danas u švicarskom Montreuxu sastao sa Čeferinom, a s nama je podijelio zadovoljstvo obavljenim razgovorima.

"Osjećam veliku zahvalnost Čeferinu što je nakon izuzetno turbulentnog dana našao vremena da razgovara sa mnom i generalnim sekretarom Adnanom Džemidžićem. Sastanak je bio veoma značajan za daljnji razvoj nogometa u BiH, a posebno infrastrukture. To je bila i glavna tema o kojoj smo razgovarali, odnosno predstavio sam prioritetne projekte", rekao je Zeljković, a onda otkrio naredne planove.

"UEFA je prepoznala i podržala naš projekt izgradnje 12 terena s hibridnom travom te kao i do sada pokazala izuzetno razumijevanje za brojne izazove i probleme s kojima se suočavamo kao krovna nogometna organizacija u BiH. Nakon ovog razgovora siguran sam da će se Savez u svim segmentima još brže razvijati. Vjerovatno ćemo u narednih mjesec održati još jedan sastanak, možda Čeferin dođe i u Sarajevo. Već u četvrtak na Izvršnom odboru NS BiH planiramo početi projekt s terenima, a u ovom trenutku vam mogu otkriti da planiramo već tokom predstojećeg ljeta izgraditi tri terena s hibridnom travom kako bi oni bili spremni za narednu sezonu Premijer lige BiH", poručio je Zeljković za kraj razgovora.