Priprema za imunizaciju
25

Bajramović: Dvije hiljade građana će se moći vakcinisati za jedan radni dan

Klix.ba
Danas je u Olimpijskoj dvorani Zetra održan trening timova i funkcionalnosti sistema za masovnu vakcinaciju stanovnika Kantona Sarajevo. Epidemiologinja Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo je objasnila kako će teći proces imunizacije.
Govorila je o broju dostupnih boksova i koliko stanovnika Kantona Sarajevo će se dnevno moći vakcinisati.

"Na raspolaganju imamo 10.000 doza vakcina koje je Srbija donirala za Kanton Sarajevo, s tim da su 4 bočice uzete za kontrolu u Agenciji, uz kontingent kineske vakcine iz turske donacije za BiH. Za početak će biti aktivno oko 30 boksova, a kako budu pristizale naredne količine vakcina iz COVAX sistema, tako će se povećavati i broj boksova za vakcinaciju građana u Kantonu Sarajevo. U ovih 30 boksova koje trenutno imamo, u dvije smjene će biti vakcinisano oko 2.000 građana za jedan radni dan, od 8 ujutru do 20 sati navečer", objasnila je Bajramović.

Čitav proces se u velikoj mjeri oslanja na online prijave zbog pravljenja COVID pasoša u budućnosti.

"U prvoj fazi, kada imamo online prijavu, pacijenti se javljaju prema prioritetnim grupama (stariji od 75 godina su se već prijavili). Dogovor je bio da porodični ljekari dobiju spiskove onih koji se nisu znali prijaviti pa su na taj način pozivali pacijente. Nisam sigurna, ali sam čula da će biti poseban ulaz za pacijente koji nisu naručeni online. Za početak to neće ići s uputnicama, nego uglavnom online putem. Vjerovatno će se praviti uputnice za one koji ne budu znali kako će se prijaviti. Sve mora proći kroz elektronski karton pa kad prime dvije doze, to će jednog dana biti kao COVID pasoš", rekla je ona.

U upitniku koji građani popunjavaju ključna su dva pitanja.

"Kad se pacijent prijavi online, sve je u sistemu. On dolaskom u Zetru pokazuje svoju zdravstvenu knjižicu. Svaki će boks imati po jedan mobitel i putem aplikacije će se to registrovati i tim koji vakciniše u tom momentu pacijentu otvara upitnik. Popune se odgovori na pitanja da li ste trenutno bolesni i imate li temperaturu, pošto je jedina kontraindikacija za vakcinaciju trenutno oboljenje, tj. sumnja na COVID ili na neku drugu bolest. Bitno je da osoba nije imala temperaturu ili simptome COVID-a u prethodnih 10 dana", izjavila je ona.

Ukoliko se utvrdi da osoba nije bila zaražena koronavirusom u naznačenom periodu i da nema drugih komplikacija, odobrava joj se pristup imunizaciji. Razloga za skladištenje vakcina nema, jer, kako imunologinja tvrdi, sve je pod kontrolom.

"Za sve drugo nije potreban pregled za vakcinaciju. Samim tim, ukoliko neko potvrdno odgovori na pitanja, on se izdvaja i odlazi kod doktora kako bi doktor utvrdio da li se može danas vakcinisati ili to treba odgoditi za nekoliko dana. Svi drugi koji negativno odgovore mogu odmah pristupiti imunizaciji. Sav sistem frižidera će biti povezan na agregat tako da će biti dvadesetčetverosatna kontrola. Hladni lanac je osiguran stoprocentno", zaključila je Bajramović.