Pravosnažno osuđen
52

Zoran Mamić ponovo došao u BiH, da li je ovo konačan bijeg iz Hrvatske?

Klix.ba
Zoran Mamić (Foto: EPA-EFE)
Zoran Mamić (Foto: EPA-EFE)
Bivši Dinamov trener Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz zagrebačkog tima, prije dva dana opet je napustio Hrvatsku i došao u našu Bosnu i Hercegovinu, saznaje RTL.
Josip Grubeša, ministar pravde BiH rekao je da Hrvatska prvo mora poslati urgenciju BiH, a da nakon toga predmet tek ide pred Sud BiH.

"Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije urgenciju iz Republike Hrvatske, tada Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u Sud BiH", rekao je Grubeša za RTL.

Sud bi tada trebao, otkriva ministar pravde BiH, utvrditi činjenično stanje i Mamiću izreći kaznu. Ali u svemu slijedi još dugotrajna procedura.

"Da bi mi znali koji je sud nadležan, gdje će se kazna izvršiti, mi bi prvo trebali dobiti kompletnu dokumentaciju da bi se moglo utvrditi koji je sud nadležan i samim tim daljnji postupci", dodao je Grubeša.

Hrvatski mediji navode da ova država još uvijek nije ništa poslala u zvanične institucije Bosne i Hercegovine i da je dokumentacija još uvijek na osječkom sudu. Zoran je u našu državu već došao 23. marta ove godine, no zadržao se samo nekoliko dana.