Odgovorio na zamjerke
38

Grlić Radman o "non paperu": Dolazak u Sarajevo je dokaz da se ne miješam u unutrašnja pitanja BiH

N. V.
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je nakon današnjeg sastanka sa ministricom Biserom Turković govorio i o "non paperu" koji je poslao u Brisel, a koji se odnosi na procese u Bosni i Hercegovini.

Političari u Bosni i Hercegovini su zamjerili hrvatskom političaru na pokretanju inicijativa vezanih za BiH prije nego što se konsultovao sa Sarajevom. Grlić Radman kaže da to nije pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da je dokaz za to njegov današnji dolazak koji je realizovan prije zvanične rasprave o "non paperu" u EU.

"To nije miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Mi u EU raspravljamo o jednoj zemlji koja želi biti članica EU. Hrvatskoj kao članici EU je u interesu dati priliku zemljama Zapadnog Balkana", rekao je on.

Istaknuo je kako je poslati "non paper" afirmativan zapravo i da sadrži poglavlja koja idu u korist perspektivi Bosne i Hercegovine. Naglašava da je ovaj papir naišao na pozitivnu reakciju svih zemalja Evropske unije.

"Na papiru je rađeno četiri mjeseca, u njemu se zalažemo za jačanje BiH i za njeno punopravno članstvo", rekao je Grlić Radman.

Zvanična rasprava u EU o ovom "non paperu" i Bosni i Hercegovini je zakazana za 19. april.

"Činjenica da sam došao prije rasprave govori o tome da sam se htio prvo konsultovati sa Sarajevom. Došao sam ranije da ovo prezentujem Biseri Turković", naglasio je on.

Non paper su podržali, osim Hrvatske, i Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Slovenija.