Objavljen novi izvještaj
10

EMA: Stvaranje krvnih ugrušaka potrebno je navesti kao rijetke nuspojave AstraZenece

V. K.
Nakon što su se ponovno pojavile informacije o mogućoj povezanosti stvaranja krvnih ugrušaka i vakcina AstraZeneca, Evropska agencija za lijekove (EMA) održala je konferenciju za medije gdje su predstavili nova saznanja o ovom problemu.

Prisutnima na press konferenciji obratila se izvršna direktorica Evropske agencije za lijekove Emer Cooke koja je predstavila rezultate istraživanja.

Ona je naglasila kako su prednosti vakcine i dalje veće od samih rizika, ali da je u određenim slučajevima utvrđeno stvaranje krvnih ugrušaka.

"Nakon analize slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, zaključili smo da je ovo stanje potrebno uvrstiti kao moguće nuspojave vakcine. Prema dosadašnjim saznanjima, Evropska agencija za lijekove ne može zaključiti da se ova stanja vežu samo za poseban spol, dob ili određenu grupu", rekla je Crooke.

Nakon toga, izvršna direktorica EMA-e objasnila je moguće razloge zašto dolazi do ovakve reakcije nakon vakcine.

"Mogući razlog zbog kojeg dolazi do stvaranje krvnih ugrušaka jeste reakcija imunološkog sistema. Primijetili smo da se stvara reakcija kao kod pacijenata kod kojih je trombocitopenija izazvana heparinom", rekla je Crooke.

Kako je istakla, prijavljeni slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka većinom su zabilježeni kod žena mlađih od 60 godina dvije sedmice nakon vakcinacije.

"Važno je da i vakcinisane osobe i zdravstveni radnici budu svjesni znakova i simptoma ovih neobičnih poremećaja zgrušavanja krvi kako bi ih mogli brzo uočiti te tako umanjiti rizik", rekla je Cooke.

Kako je navedeno, Evropska agencija za lijekove ovu odluku je donijela nakon što je Komitet za istraživanje lijekova (PRAC) analizirao 62 slučaja stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu te 24 slučaja stvaranja ugrušaka u abdominalnim venama. Kako se navodi, od svih slučajeva koje je PRAC istraživao njih 18 završilo je sa smrtnim ishodom.