U 85. godini
823

Preminuo srbijanski pjevač i kompozitor Predrag Živković Tozovac

A. B.
Predrag Živković Tozovac, Foto: Zoran Lončarević
Predrag Živković Tozovac, Foto: Zoran Lončarević
Srbijanski pjevač i kompozitor narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini u bolnici u Beogradu, gdje je bio hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom.

Tozovac se proteklih sedmica liječio od zaraze, a vijest da je preminuo potvrdio je njegov kum.

Tozovac je rodom iz Kraljeva, a prve singlove je snimio 1965. godine, da bi dvije godine kasnije postao poznat snimivši pjesmu "Ispod lipe, kraj potoka".

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine kada pobjeđuje na "Pesmi leta" kompozicijom "Mirjana", a naredne godine pjesmom "Oči jedne žene".

Ostat će upamćen po izvanrednoj izvedbi nekih od najpoznatijih pjesama "Jesen u mom sokaku", "Ovamo cigani", "Ti si me čekala", "Rujno vino", "Leno, Leno, Magdaleno", "Prazna čaša na mom stolu" te mnogim drugim koje će vječno živjeti među generacijama.

Tozovac je također svirao i nekoliko instrumenata. Pored harmonike, naučio je svirati i trubu i bubnjeve, a pored mnogo održanih koncerata i TV emsiija pjevao je i u duetima s Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević...

U oktobru 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. augusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radiotelevizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.