Pregovori u Beču
0

Nuklearni sporazum: Iran traži potpuno ukidanje američkih sankcija

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranska vlada želi da Sjedinjene Američke Države ukinu sve ranije uvedene sankcije Trumpove administracije i odbacuje svako postepeno ublažavanje mjera.

Zvaničnici dvije zemlje saopćili su da će sljedeće sedmice u Beču voditi indirektne razgovore u sklopu širih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Iz američkog ministarstva vanjskih poslova su kazali da će fokus biti na "nuklearnim koracima koje Iran treba poduzeti da bi se vratio u sklad" s tim sporazumom.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je u subotu da se Teheran protivi bilo kakvom postupnom ublažavanju sankcija.

"Konačna politika Islamske Republike Iran je ukidanje svih američkih sankcija", rekao je Khatibzadeh.

Cilj razgovora u glavnom gradu Austrije je postići dogovor u roku od dva mjeseca, izjavio je visoki dužnosnik Evropske unije, koordinator sporazuma.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, navodeći Teheran da krši nuklearna ograničenja definisana sporazumom.

Trumpov nasljednik Joe Biden želi oživjeti sporazum, ali Washington i Teheran su bili u sporu oko toga ko bi trebao poduzeti prvi korak.