Neočekivani obrat
57

Zagreb odbio prihvatiti odluku Kriznog štaba Hrvatske o nošenju maski na otvorenom

V. K.
U Zagrebu više neće biti obavezno nošenje maski na otvorenom (Foto:Emica Elvedji/PIXSELL)
U Zagrebu više neće biti obavezno nošenje maski na otvorenom (Foto:Emica Elvedji/PIXSELL)
Iako je Nacionalni štab civilne zaštite Republike Hrvatske danas donio odluku o uvođenju strožijih epidemioloških mjera zbog rasta novozaraženih, privremeno rukovodstvo Grada Zagreba odlučilo je odbiti naredbe Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Zahtjev za nošenje maski na otvorenom prema Nacionalnom štabu civilne zaštite uputila je Civilna zaštita Grada Zagreba, a kako se navodi, rukovodstvo ovog tijela tražilo je uvođenje nošenja zaštitnih maski na otvorenom bez iznimki.

Iako je Nacionalni štab civilne zaštite razmatrao uvođenje slične mjere, bar kada je u pitanju Zagreb ona se neće sprovoditi.

Naime, u poslijepodnevnim satima nekadašnja zamjenica preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i osoba koja do izbora vodi Grad Zagreb, Jelena Pavičić Vukičević, organizovala je konferenciju za medije na kojoj je saopćila kako Zagreb definitivno neće uvoditi mjeru nošenja maski na otvorenom.

Osim toga, Pavičić Vukičević najavila je kako će upravo ona preuzeti vođenje Štaba civilne zaštite Zagreba.

"Želim vas izvijestiti da preuzimam vođenje Štaba Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bježim od odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obavezi nošenja medicinskih maski na otvorenom. Ovo je prilika pozvati sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju predmete. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku, ali pozvati sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera", rekla je Pavičić Vukičević.

Pavičić Vukičević odbila sprovesti odluku Nacionalnog štaba (Foto:Facebook)
Pavičić Vukičević odbila sprovesti odluku Nacionalnog štaba (Foto:Facebook)

Također, najavila je kako će komunalni redari nadgledati provođenje epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima.

"Oni su to radili i u proljeće kada su donesene epidemiološke mjere. Oni imaju uniformu i značku, mogu se identificirati i u zatvorenom provjeravati ima li dezinficijensa i drži li se razmak ", rekla je Pavičić Vukičević.

Za razliku od Zagrebačke županije koja je odbila prihvatiti ovakvu odluku Kriznog štaba, nošenje maski na otvorenom u narednom periodu bit će obavezno za stanovnike Šibenske i Splitsko-dalmatinske županije.

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji je obavezno korištenje maski na otvorenom gdje je veći protok ljudi. To su tržnice, vjerski objekti. Zabranjuje se zabrana prodaje alkohola od 20 do 6 ujutro. Ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 20 sati. Radno vrijeme kockarnica može se odrediti od osam do 20 sati. Obustavlja se rad dječjih igraonica. Škole stranih jezika mogu raditi samo online", rekao je šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.