Online prijave
125

Vranić: Više od 15 hiljada Sarajlija se već prijavilo za vakcinisanje

R. D.
Svi će imati mogućnost da se vakcinišu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Svi će imati mogućnost da se vakcinišu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić se zbog nejasnoća u primjeni aplikacije za registraciju zainteresiranih građana za vakcinaciju danas sastao s predstavnicima kompanije MedIT, koja je implementirala cijelokupan program.

MedIT je identičan posao već razvio za zdravstveni sistem susjedne Srbije, a vlasti u Sarajevu ih smatraju idealnim za uspješno rješenje ovog izazovnog zadatka.

"Svi građani Kantona Sarajevo će imati priliku da se vakcinišu, a više od 15 hiljada već se prijavilo za vakcinisanje. Insistiranje na zdravstvenim knjižicama i to novim je bitno jer mnogi nisu ni preuzeli svoje nove knjižice, koje su besplatne. Mi želimo zdravstvo vratiti u zakonske okvire", kaže Vranić te naglašava da će Kanton Sarajevo insistirati na vakcinisanju samo svojih građana te potpunoj evidenciji.

Na ovaj način probat će motivirati i sve one koji nisu prijavljeni na obaveznu zdravstvenu zaštitu, a rade za brojna udruženja građana i međunarodne institucije da se prijave.

"Za one koji zaista nemaju nikakav vid osiguranja, niti mogućnosti da se osiguraju, otvorit ćemo poseban kanal za prijavu na vakcinisanje. Vezano za one građane koji nisu informatički pismeni razmišljali smo šta uraditi te zaključili da takvi pripadaju grupi starijih od 75 godina, a da će njihove spiskove dobijati porodični ljekari koji će zakazivati njihovo vakcinisanje", kazao je Vranić.