Vrijeme je za pomirenje
15

Evropa osudila Leposavićeve izjave o genocidu: Ako težite ka EU, onda poštujte naše vrijednosti

N. V.
Vladimir Leposavić (u sredini) Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Leposavić (u sredini) Foto: Vlada Crne Gore
Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopćila je to glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez nakon izjava crnogorskog ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

"Prošle godine obilježili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja", naglasila je Pisonero.

Međutim, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori Vladimir Leposavić je prošle sedmice u parlamentu izjavio da će genocid u Srebrenici priznati onda kada se to "nedvosmisleno utvrdi". Tada je još rekao da ne zna "je li postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici", već da samo može vjerovati presudi suda u Hagu, za koji je kazao da je izgubio svoj legitimitet.

U Komisiji su još nakon njegove izjave poručili i da je EU unija vrijednosti te da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima protivriječni osnovnim od tih vrijednosti.

"Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje prema žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom", zaključuje Pisonero.

Na Leposavićeve izjave odmah je reagovarala i Ambasada SAD-a u Podgorici, a zatim su stigle i brojne osude, pogotovo iz Bosne i Hercegovine.

Građanske inicijative iz Crne Gore su pozvale na njegovu ostavku, međutim on se ponovo oglasio kazavši da to neće uraditi jer smatra da svojim sramnim riječima nije negirao ili relativizirao genocid u Srebrenici.