Crna Gora
88

Brojne reakcije na sramnu izjavu: U Srebrenici je bio genocid, ne otvarajte stare rane

Klix.ba
Vladimir Leposavić
Vladimir Leposavić
Stiže sve više reakcija na izjavu Vladimira Leposavića, crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava "da će genocid u Srebrenici priznati onda kada se to nedvosmisleno utvrdi".

Nakon što je Ambasada SAD-a u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog takvog komentara, Bošnjačka stranka (BS) pozdravila je obraćanje Ambasade i naglasila da suočavanje s prošlošću mora biti put ka trajnom pomirenju na ovim prostorima.

Sudske odluke su jasne

"Odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala nedvosmisleno su jasne - u Srebrenici se desio genocid. Crna Gora, kao država koja baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, treba slijediti i odluke američkog Senata i Evropskog parlamenta, koji su izglasali rezolucije o genocidu u Srebrenici", navodi se u saopćenju Bošnjačke stranke.

Bošnjačka stranka
Bošnjačka stranka

Oni su dodali da će u Skupštini ponovo inicirati prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Pozivamo sve političke partije koje se zalažu za trajni mir, pomirenje i suočavanje s prošlošću da podrže ovaj prijedlog. Vlada Crne Gore, kao krovna institucija, premijer i svi ministri moraju pokazati odgovornost i spremnost da prihvate činjenice o genocidu u Srebrenici, a sve u cilju bolje budućnosti za sve građane Crne Gore", poručili su iz BS-a.

Oglasio se i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo. On je kazao da diže glas protiv negiranja zločina u Srebrenici, kao krišćanin koji svjedoči Krista i propovijeda jevanđelje, i kao čovjek koji voli svoj narod, ali i sve druge narode.

Negiranje je zločin sam po sebi

"Pozivam krvomutnike iz crnogorske Vlade i samu Vladu da se da ne otvaraju stare rane; u Srebrnici je bio genocid. To jeste bio i bit će za sva vremena, dok je ljudi. Danas je groblje žrtava genocida u Srebrnici jezivo mjesto koje pokazuje i opominje da je zlo među nama, i čeka priliku da se očituje na najsvirepiji način. Neka je pokoj duši svim nevino stradalim srebrničkim žrtvama, od metka i kame bezdušnih ljudi koji se ljudima ne mogu nazvati. Negirati danas taj užasni zločin, zločin je sam po sebi, pa učinila to Vlada Crne Gore ili neki njen ministar. Ako ne osudimo ovo djelo onda nijesmo ono što jesmo - ljudi", kazao je Mihailo.

Da ova izjava nije slučajna i da ona odražava karakter Vlade Crne Gore, koja je nacionalistička i antievropska, svima je jasno odavno. Naveo je to na Twitteru bh. reditelj Dino Mustafić.

Akademik i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić istakao je da je Leposavić "ušao na teren politike i onih političkih opcija koje su izvršili genocid".

"To je politika negiranja genocida… to je jednostavno nešto što se ne smije negirati, jer je civilizacijski nedopustivo i ministar je ušao na teren politike i to onih političkih opcija koje su izvršile genocid. Sramota je da minisar pravde Crne Gore ne zna ove činjenice i negira ono što je cijeli civilizacijski svijet prihvatio, jer o presudama ovog suda se ne polemiše. To je za pravo završena stvar", rekao je Kurtćehajić za podgoriče Vijesti.

Prof. Suad Kurtćehajić (Foto: Klix.ba)
Prof. Suad Kurtćehajić (Foto: Klix.ba)

I Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje ovo negiranje genocida.

"Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini CG, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi CG, koja je najavljena kao 'ekspertska', od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori", navode iz Asocijacije.

Poražavajuće je, dodaju dalje, da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu, koje je osnovao UN.

"Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova na planeti (ali i Suda u BiH i drugim državama u kojima su srpski zločinci osuđeni za genocid), već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici", navodi se, između ostalog, u saopćenju Asocijacije.