Podrška žrtvama
84

Reprezentacija Norveške snažnim porukama protestvovala protiv SP-a u Kataru

K. H.
"Ljudska prava, na terenu i van njega" (Vegard Wivestad Grott / BILDBYRAN)
"Ljudska prava, na terenu i van njega" (Vegard Wivestad Grott / BILDBYRAN)
Reprezentativci Norveške u nogometu izašli su na teren uoči utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Gibraltara u gostima s posebnim majicama na kojima je pisalo "Ljudska prava, na terenu i van njega".
Kako pišu evropski mediji, riječ je o novoj kampanji nogometaša u Norveškoj koju su poduzeli nakon što je javno objavljeno kršenja ljudskih prava i priča o smrtima radnika u Kataru na pripremi Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Na zagrijavanju su norveški reprezentativci nosili sličnu majicu s porukom "Poštovanje, na terenu i van njega", a njihova društveno korisna akcija brzo je postala viralna na društvenim mrežama i mediji iz čitave Evrope prenijeli su njihov potez.

Podsjećamo, ovakve poruke dolaze nakon što je britanski Guardian objavio porazne brojke o smrti više od 6.500 migrantskih radnika na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Oni su naveli da je više od 6.500 migrantskih radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke i ostalih zemalja preminulo u Kataru od kada je ova zemlja prije 10 godina dobila organizaciju Svjetskog prvenstva, a iako se i ranije upozoravalo na opasnost o kolateralnoj ljudskoj šteti, tamošnje vlasti nisu previše marile za upozorenja. S tim u vezi, iz Norveške je stigla jasna poruka.