Nema nas ni u evidenciji
317

Džaferović tvrdi da ne zaostajemo za regionom u vakcinaciji: Šta kažu činjenice

M. G.
Prema današnjim podacima na internet stranici "Our world in data", koja vodi preciznu evidenciju o administriranim dozama širom svijeta, do sada je u najvećoj imunizacijskoj kampanji u historiji dato 448,16 miliona doza vakcina.
U tom broju na listi predvode Sjedinjene Države sa 124,48 miliona doza, a slijede je Kina sa 74,96 miliona te Ujedinjeno Kraljevstvo sa 29,86 miliona.

Situacija s vakcinisanjem u našem regionu, ipak, posebno nam je zanimljiva, prvenstveno u kontekstu današnje izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, u kojoj tvrdi da naša zemlja nimalo ne zaostaje u procesu imunizacije za zemljama regiona.

Brojke sa internet stranice "Our world in data", ne idu u korist tezi našeg člana Predsjedništva. Prema podacima sa ove stranice Bosna i Hercegovina još uvijek nije ni registrirana u službenim evidencijama vakcinacije, a o zaostatku u ovom procesu, koji je evidentan, suvišno je i govoriti.

Ako izuzmemo Srbiju (kao što ju je izuzeo i Džaferović) koja je apsolutni lider u procesu imunizacije u regiji po skoro svim parametrima, a po nekima je i u vrhu svjetskih listi, svaka zemlja regiona je ispred nas po svim parametrima vakcinacije.

Grafikon vakcinacije u regionu
Grafikon vakcinacije u regionu

Kada govorimo o zemljama Zapadnog Balkana, što je istakao Džaferović, Albanija je do danas primjenila 33,369 doza vakcina. Crna Gora je dala 7,298 datih doza i Sjeverna Makedonija 5,300 doza, i sve one su prema ovoj stranici, ispred nas.

Naravno, zemlje regije, koje tehnički ne spadaju u Zapadni Balkan, ali su dio regije su neuporedive za našu državu. Tako je Hrvatska prva sa 365,082 ukupno administriranih doza vakcina, a Slovenija je nešto iza sa 290,212 datih doza.

Međutim, s obzirom na broj doniranih vakcina i tempo imunizacije u oba entiteta u Bosni i Hercegovini može se reći da smo po broju datih doza vjerovatno blizu Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Na tablici datih doza na 100 stanovnika ta situacija je približno ista. Slovenija je na svakih stotinu stanovnika primijenila 13,96 doza vakcina, Hrvatska 8,89, Crna Gora i Albanija 1,16 i Sjeverna Makedonija 0,25. Bosne i Hercegovine i na ovoj listi nema.

Tamo gdje nas, međutim, ima je tablica sa brojem mrtvih. Tu smo u regionu prvi, sa 5,773 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.