Država apsurda
26

Niži nivoi vlasti odlučuju hoće li BiH potpisati sporazum i konačno otkočiti dolazak vakcina iz COVAX-a

D. Be.
Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na jučerašnjem sastanku Predsjedništva BiH s generalnim direktorom WHO-a Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom kazano je kako je potpis sporazuma jedina preostala tačka koja dijeli BiH od isporuke vakcina iz COVAX-a.

Predsjedništvo BiH sada očekuje potpis ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević koja ima ovlasti da finalizira kompletan proces i odblokira dolazaka vakcina.

No, kako saznajemo Gudeljević je saglasnost za donošenje odluke prije nekoliko dana odlučila spustiti na niže nivoe vlasti, pa je tako zatraženo da se očituju entitetska i kantonalna ministarstva te Brčko Distrikt. Kako navode iz ministarstva, ona je po zakonu to dužna uraditi

Iako je jasno da su entiteti i Brčko Distrikt naručitelji vakcina kroz mehanizam COVAX-a, putem Ministarstva civilnih poslova BiH, zaista je apsurdno da se za vrijeme ovakve epidemiološke situacije u trenucima kada smo u posjedu mizernog broja vakcina, obični potpis prolongira danima jer se treba izjasniti 13 ministarstava i Ured za zakonodavstvo, umjesto da se sve okonča po hitnoj proceduri za dan ili dva. Prioritetnije stvari od nabavke vakcina jednostavno nema, nigdje na svijetu, pa ni u BiH.

Problemi s COVAX-om i Pfizerom su nastali 23. februara. Od toga je prošlo devet dana, a sporazum još nije potpisan, iako je u startu bilo jasno da bez potpisa neće biti ni vakcina, bez obzira što je novac uplaćen avansno.

Ono što se treba potpisati jeste Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze.

Kako nam je danas poslijepodne potvrđeno u MCP BiH, s obzirom na opći konsenzus svih nivoa vlasti da se vakcine što prije dopreme u BiH, u državno ministarstvo civilnih poslova su danas stigle sve saglasnosti.

"Ministarstvo civilnih poslova je u ovom trenutku dobilo sva neophodna mišljenja koja su u procesu pripreme za sutrašnju sjednicu Vijeća ministara BiH", rečeno je za Klix.ba.

S obzirom na sva "zelena svjetla", Vijeće ministara BiH bi na sutrašnjoj sjednici trebalo ovlastiti ministricu Gudeljević da konačno stavi potpis i omogući da prve pošiljke Pfizerovih i AstraZenecinih vakcina iz COVAX-a uđu u našu zemlju