Ugrožena demokratija
2

Desničarska stranka AfD stavljena pod nadzor njemačke obavještajne agencije

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Obavještajna agencija Njemačke odlučila je desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) staviti pod nadzor kao potencijalnu prijetnju demokratiji zemlje.

To je prvi put u poslijeratnoj historiji Njemačke da je stranka zastupljena u saveznom parlamentu prouzrokovala ovaj nivo nadzora kao potencijalnu prijetnju demokratiji. Postavlja se pitanje šta učiniti sa strankom, dovoljno popularnom na svim nivoima vlasti, a koja se smatra opasnošću za demokratiju?

Predstavnici AfD-a redovno optužuju migrante muslimane za kriminal, napadaju medije i preispituju univerzalistička načela liberalne demokratije.

Tokom pandemije su predstavnici AfD-a učestvovali u protestima koji su povremeno postajali nasilni, u jednom slučaju su demonstranti čak upali u zgradu parlamenta. Iako se sve više radikalizira, stranka je sebe etablirala u mjeri da ima prisustvo u parlamentu i državnim zakonodavnim tijelima širom zemlje.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava, kako se u Njemačkoj naziva obavještajna agencija, već dvije godine prati govore i objave na društvenim mrežama zvaničnika AfD-a. Prije godinu je obavještajna agencija definisala najradikalnije krilo stranke i njene omladinske organizacije kao ekstremističke i saopćila da će neke od najutjecajnijih ljudi unutar stranke staviti pod nadzor.

Od tada se situacija dodatno pogoršala iz razloga što je radikalno krilo proširilo svoj utjecaj unutar stranke te je agencija odlučila da istraži djelovanje same stranke, a ne samo pojedinih grupa unutar nje. Najnovija odluka sprečava klasifikovanje AfD-a kao ekstremističke stranke, ali otvara put obavještajnoj agenciji da je stavi pod nadzor da bi utvrdila pravo stanje stvari.

Odluka je donesena prošlog četvrtka, ali nije javno objavljena, u očekivanju rezultata sudskog postupka koji je AfD pokrenuo da zaustavi spomenute mjere. Obavještajna egencija nije htjela komentarisati slučaj, ali neki njemački zvaničnici su anonimno, s obzirom na osjetljivost samog sudskog postupka, potvrdili odluku.

Osnivačka misija obavještajne agencije je nakon Drugog svjetskog rata bila sprečavanje obnavljanja i jačanja političkih snaga koje bi u svom djelovanju ličile na nekadašnju nacističku stranku, i koje bi takvom politikom mogle ugroziti njemačku demokratiju.

"Tu misiju doživljavamo veoma ozbiljno", rekao je novinarima direktor agencije Thomas Haldenwang prošle godine, nakon što je dio AfD-a označio ekstremističkim.

"Iz njemačke istorije znamo da ekstremizam krajnje desnice nije uništio samo ljudske živote, on je uništio demokratiju", naglasio je, te dodao da su ekstremizam i terorizam krajnje desnice trenutno najveća opasnost za demokratiju u Njemačkoj.