Korona-analiza
89

Kanton Sarajevo u fazi porasta epidemije: Skok u posljednjih deset dana

N. V.
Od početka 2021. godine, a zaključno s 18. februarom 2021. godine, došlo je do linijskog porasta broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, zvanična je analiza Zavoda za javno zdravstvo KS.

Skok je zabilježen u posljednjih 10-ak dana, od kada je udio pozitivnih nalaza u ukupnom broju testiranih u Kantonu Sarajevo u prosjeku 18 posto.

Dinamički prosjek oboljelih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana se koristi kao mjera koja ukazuje na trenutno stanje epidemiološke situacije i jedan od ključnih faktora u donošenju odluka i dalje pooštravanje ili opuštanje mjera. Na 18.02.2021. godine sedmodnevna incidenca je iznosila 206,42/100.000 stanovnika i u stalnom je porastu od kraja januara 2021. godine. Trenutna stopa zaražavanja ukazuje na lagani porast epidemije u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na broj novozaraženih i kretanje epidemije prati se minimalni reprodukcijski broj (Rt). Cilj je održavati broj Rt<1, što predstavlja znak smanjenja epidemije. R=1 znači da svaki oboljeli zarazi još jednu osobu, a Rt>1 predstavlja širenje virusa. Posljednji podatak je za reprodukcijski broj Rt=1,3 i govori u prilog širenju virusa. U drugoj polovini januara 2021. godine je došlo do povećanja tog broja i od tada se lagano povećava.

Izgledno je da iz jedne mirnije faze (zaravnjenja platoa) ulazimo u fazu laganog porasta epidemije.

Na ovom nivou prijenosa virusa neophodno je jačanje individualnih mjera predostrožnosti i ponašanja kao što su nošenje maski, fizičko distanciranje, higijena ruku, učestala dezinfekcija prostora i površina. Preporučuje se izbjegavanje zatvorenih prostora, gužvi i prostora u kojima je moguć blizak kontakt. Kada se udaljenost ne može održavati, potrebno je smanjiti vrijeme bliskog kontakta.

U cilju generacijske solidarnosti potrebno je smanjivati kontakte sa starijim osobama i s hroničnim bolesnicima.