Uhapšeno još pet osoba
23

Pogledajte privođenje Envera Bijedića, SIPA mu pretresla stan, vikendicu i stranku

A. K.
Državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić priveden je u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Tuzli gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Nakon okončanja pretresa na više lokacija u Tuzli, Banovićima i Živinicama, inspektori SIPA-e pojedinačno u službene prostorije dovode osumnjičene u predmetu koji je formiralo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

Kako smo ranije objavili, predmet je formiran zbog tendera koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara ove godine dodijelio firmi "Mining & Drilling" iz Gračanice. Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina vrijedan je 5,5 miliona maraka.

Kako saznajemo, službenici SIPA-e konkretno u Bijedićevom slučaju pretresli su njegov stan, vikendicu i prostorije stranke Socijaldemokrati BiH, kojom on i predsjedava. Nakon što su izuzeli materijalnu dokumentaciju, inspektori su ga doveli u službene prostorije na ispitivanje.

Inspektori su Bijedića doveli na saslušanje (Foto: A. K./Klix.ba)
Inspektori su Bijedića doveli na saslušanje (Foto: A. K./Klix.ba)

Prije njega su na saslušanje dovedene još dvije osumnjičene osobe, a u svojstvu svjedoka jutros je ispitan i aktuelni načelnik Lukavca i Bijedićev stranački kolega Edin Delić. Njemu su inspektori oduzeli mobilni telefon, a istražiteljima je postao zanimljiv prilikom prisluškivanja kojim je evidentiran razgovor s jednim od osumnjičenih.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Osim Bijedića, u današnoj opsežnoj akciji uhapšeno je još pet osoba, riječ je o Azizu Čačkoviću, aktuelnom direktoru rudnika, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te privatnim poduzetnicima Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije "Mining & Drilling" iz Gračanice.