Osporavaju imenovanje
0

Udruženja žrtava rata: Milorad Kojić ne može pratiti strategiju za procesuiranje zločina

B. R.
Milorad Kojić (Foto: ATV)
Milorad Kojić (Foto: ATV)
Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa su poručili da se protive da Milorad Kojić bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Kako su saopćili, Kojić koji je član Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske ne može biti član jer negira genocid u Srebrenici i javno podriva presude Suda u Hagu.

Ukazali su da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati s njim zbog toga što politički komentariše i omalovažava presude.

Naveli su i još jedan razlog zašto misle da Kojić ne može biti član spomenutog tijela.

"Podsjećamo, Milorad Kojić je pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su po njegovoj ocjeni 'lažno svjedočili' u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina", istakli su.

Traže od Vijeća ministara da odbaci njegovo imenovanje te da imenuju stručne osobe koje nisu negatori genocida i presuda iz Haga.