Reagiranje
1

Reakcija Stručne službe AMUS-a na posljednja dešavanja

Klix.ba
Stručna služba AMUS-a reagirala na vijest objavljenu jučer u kojoj dio članstva ne podržava predsjednika Skupštine AMUS-a, Davora Sučića i traže pokretanje istrage od nadležnih institucija.
"Već duže vrijeme svjedoci smo nerazumijevanja i kontinuiranih pokušaja opstrukcije rada Udruženja. To se u prvom redu ogleda kroz nesprovođenje skupštinske volje autora i potpuno bezrazložnim odbijanjem upisa već više puta izglasanog Statuta i novog rukovodstva AMUS-a od strane Ministarstva pravosuđa, ali i kroz nesprovođenje preko 20. članova iz Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH koje traje preko 10 godina. Na ove činjenice AMUS je javnosti, nadležnim institucijama te članovima skrenuo pažnju u više navrata do sada", kažu oni.

Želimo istaći da je u proteklih šest godina rada bilo 250 sjednica, šest skupština, a Davor Sučić, kao predsjednik Skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), potpisao je u tom kvartalu 8 isplata tantijema autorima, dodaju.

"I pored zakonskog, pravovremenog prisutno je nezadovoljstvo autora koji nisu zadovoljni plasmanom svojih dijela, što svakako nije ingerencija AMUS-a te još jednom želimo napomenuti da bi takav angažman divno u pitanje profesionalno djelovanje naše institucije. Napomenut ćemo da AMUS radi legalno što dokazuju legitimitet upravljačke strukture, mehanizmi djelovanja te ekonomska konstrukcija djelovanja. Konstantno pomaže ugroženim članovima iz fonda za kulturne i socijalne namjene", navodi se.

Prije dvije godine, tačnije 23.10.2019., nastavljaju, AMUS je održao Skupštinu na kojoj je bilo prisutno preko 150 članova i gdje je izabrano novo rukovodstvo AMUS-a, a sve u skladu sa Statutom AMUS-a.

"U prošloj godini zbog općepoznatih razloga prije svega mjera koje ograničavaju javno okupljanje, AMUS nije mogao održati Skupštinu, tako da su organizovane i održane dvije elektronske Skupštine što je propisano Poslovnikom o radu Skupštine AMUS-a. Na spomenutim Skupštinama su donesene sve potrebne odluke koje su neophodne za daljnji rad Udruženja te plasmana autorskih dijela. Prije nego je AMUS donio ovakve odluke obratili smo se nadležnim tijelima sa upitom da li se na jednom mjestu može okupiti preko 100 osoba i odgovore koje smo dobili bili su negativni. AMUS sa zadovoljstvom i radošću iščekuje vrijeme susreta kada ćemo održati Skupštinu u skladu sa zakonskim odredbama o okupljanju većeg broja prisutnih", kažu oni.

AMUS je tokom svog postojanja bio predmet mnogobrojnih kontrola i niti jednom prilikom nisu utvrđene bilo kakve činjenice koje upućuju na postojanje bilo kakvog krivičnog djela ili kriminala, navode dalje.

"Trenutna uprava AMUS-a je na Skupštini izabrana legalnim putem i na legalan način u skladu sa Statutom AMUS-a, dok su stari članovi AMUS-a podnijeli ostavke. Ovom prilikom želimo istaknuti da nije tačan navod: da je AMUS odbio zahtjev za reviziju poslovanja. U našem transparentnom radu ništa se ne prikriva, cjelokupna procedura u vezi sa zahtjevom 10 posto članova je u proceduri. Do gubljenja licence nije došlo jer u skladu sa Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava čl. 14. postoji mogućnost da se rok produži za još godinu dana, što je učinjeno, kao i zbog činjenice da AMUS upravo zbog pandemije koronavirusa nije mogao održati Skupštinu zbog zabrane okupljanja i činjenice da veliki broj članova živi van Bosne i Hercegovine o čemu je Institut za intelektualno vlasništvo upoznat", stoji u reagiranju.

AMUS sve što radi - radi u interesu autora, nastavljaju, legalno, transparentno u šta se može svako uvjeriti tako što će posjetiti web stranicu Instituta za intelektualno vlasništvo, web-u AMUS-a ili se može informisati kod bilo koje druge institucije nadležne za kontrolu zakonitosti rada AMUS-a.

"Smatramo da je konstantno iznošenje neistine u javnost svojevrstan pritisak na naš rad i nerazumijevanje Statuta našeg udruženja. Velika većina autora, čija djela su dobro poznata javnosti, iznose zadovoljstvo našom suradnjom te svojim radom bogate bosanskohercegovačku fonoteku čiji plasman prepoznaju korisnici. Sigurni smo da ovaj način komunikacije za sobom nosi i određene odgovornosti, a iste nanose štetu našem radu i ugledu o čemu ćemo svakako obavijestiti nadležne institucije", zaključuju iz Stručne službe AMUS-a u reakciji koju smo prenijeli u cijelosti.