Sporno pitanje
1

Zastupnički dom Federacije BiH neće donijeti budžet Mostara, odbijen prijedlog zakona

A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH u tekstu kako ga je ranije usvojio Dom naroda.

Ovaj zakon je usvojen u različitim tekstovima u dva parlamentarna Doma. Prvo je Zastupnički dom FBiH izglasao Prijedlog uz Amandman Lane Prlić (SDP) kojeg je uputila 29. decembra, a kojim se u prošloj godini donijela odluka o privremenom finansiranju dok se donošenje budžeta Grada Mostara prepustilo Gradskom vijeću.

Nakon toga je Dom naroda usvojio prijedlog bez tog amandmana i cijela ta priča je zapravo "zapela" na Mostaru.

Tim povodom se oglasila i Lana Prlić koja je napisala na Facebooku da je Zastupnički dom odbio usvojiti gore navedeni prijedlog Zakona koji je prošao na Domu naroda, a kojim bi se nametnuo budžet za Grad Mostar.

"Time je Zastupnički dom ostao dosljedan Zakonu u kojem je uvršten i amandman. Građani i građanke Mostara su 20.12. izabrali svoje predstavnike, i oni moraju donijeti budžet za Grad Mostar, a ne Parlament FBiH. Zahvaljujem se svim kolegama i kolegicama iz drugih političkih stranaka koji su ostali dosljedni prvom glasanju i time doprinjeli da o Gradu Mostaru više ne čitamo kao gradu slučaju. Hvala na podršci, pogotovo kolegama zastupnicima iz Mostara", poručila je Prlić.