Stanivuković u prvom redu
322

Vučić i Dodik na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji u trenutku glasina o političkom rastanku

B. R.
Vučić i Dodik na predstavljanju spomenika Stefanu Nemanji (Foto: Screenshot RTRS)
Vučić i Dodik na predstavljanju spomenika Stefanu Nemanji (Foto: Screenshot RTRS)
Svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu večeras je prisustvovao politički vrh Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. To se desilo u trenutku kada se spekulira da se Milorad Dodik želi nametnuti kao autoritet Srbima u regiji.
Zajedno s Dodikom u prvom redu bio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Za Vučića je spomenik odraz značaja države i građana koji u njoj žive.

"I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lijep je koliko je i priča o nama lijepa. Ovaj spomenik je, dakle, prije svega priča o nama. O tome ko smo bili, gdje smo bili, šta smo radili i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svjesni da je naša sadašnjost to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla i koja zna gdje ide. Bez toga, bez svijesti da je postojao neko prije nas, neko ko je imao snove koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć", izjavio je predsjednik Srbije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Dodik je svečano otkrivanje spomenika iskoristio da naglasi odnose Srbije i RS-a.

"Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što dijelim ovaj veličanstveni trenutak u kojem Srbija, grad Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda", istakao je.

On je ponovio da je RS, kako je izjavio, zagledan u Srbiju i zahvalio se vlastima Srbije za razumijevanje za RS i Srbe.

Predstavljanju spomenika prisustvovao je i novoizabrani gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, te premijer RS-a Radovan Višković i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Kontroverzni spomenik i glasine o političkom rastanku Dodika i Vučića

Izgradnja ovog spomenika je izazvala mnogo kontroverzi u Srbiji, a prije svega zbog toga koliko je koštao. Naime, prema navodima pojedinih medija cijena je bila viša od devet miliona eura.

Zvanični podatak o cijeni još nije objavljen, a autor spomenika je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjekov. Visok je 23 metra i nalazi se na Savskom trgu.

Dolazak Dodika u Beograd desio se u trenutku glasina da pokušava narušiti autoritet Vučića među Srbima u regiji odnosno da on želi biti taj autoritet.

Ranije danas smo objavili da pojedini mediji u RS-u imaju informacije prema kojima je Dodik prije nekoliko dana održao tajne sastanke u Banjoj Luci s kontroverzim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore, koji ima sumnjive poslove i u RS-u, kao i s vladikom nikšićkim Joanikijem, koji je jedan od mogućih kadidata za patrijarha Srpske pravoslavne crkve za kojeg se lobira.

U prilog ovim tvrdnjama je i to da je Dodik prethodnih dana navodno imao i tajni susret s vladikom Grigorijem koji je javno rekao da će se uključiti u rušenje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Smatra se da ovi sastanci imaju za cilj da za patrijarha bude postavljen neko ko imaj utjecaj u Crkvi, kako bi lakše srušili Vučića, a ojačali Dodika kao lidera svih Srba u regionu.