Pomažu u borbi
8

Kompanija Sanofi još nije napravila svoju vakcinu, ustupit će pogone Pfizeru

B. R.
Sanofi će svoju tvornicu ustupiti Pfizeru i BioNTechu (Foto: EPA-EFE)
Sanofi će svoju tvornicu ustupiti Pfizeru i BioNTechu (Foto: EPA-EFE)
Francuska kompanija Sanofi još nije uspjela razviti vakcinu protiv koronavirusa. Međutim, odlučila je svoje proizvodne pogone ustupiti kompanijama koje jesu uspjele u tome. Pretpostavlja se da će to značiti isporuku 100 miliona doza vakcine više.

Pojedini su ovakvu odluku ocijenili kao korak naprijed u borbi protiv pandemije. Već od ljeta u proizvodnim pogonima Sanofija trebala bi se proizvoditi vakcina koju su napravili Pfizer i BioNtech. Na to su se odlučili jer imaju slobodne proizvodne kapacitete s obzirom na to da još nisu u potpunosti razvili svoju vakcinu.

"Ustupit ćemo našu tvornicu u Frankfurtu", izjavio je izvršni direktor Sanofija Paul Hudson u intervjuu za dnevni list Le Figaro.

Iz njihove tvornice bi od jula do kraja ove godine trebalo biti isporučeno 100 miliona doza više nego inače. Doze bi trebale biti isporučene članicama Evropske unije.

Ranije su francuske vlasti pozvale Sanofi da razmotri da li može povećati proizvodnju saradnjom s konkurentima.

"Razmotrili smo nekoliko mogućnosti prije nego što smo se obratili Pfizeru i BioNTechu, a s njima smo već potpisali ugovor", ukazao je Hudson.

Tvornica u Frankfurtu se nalazi nedaleko od sjedišta BioNTecha u Mainzu. U Frankfurtu će se vakcine kondicionirati i puniti, a onda isporučivati BioNTechu. To neće biti nimalo lako jer se moraju čuvati na iznimno niskim temperaturama.

Hudson očekuje da će do kraja ove godine uspjeti napraviti svoju vakcinu. Jedan od razloga za to jeste što su napravili greške prilikom ispitivanja. U ovoj kompaniji se nadaju da će imati djelotvornu vakcinu, pa da će čak biti učinkovitija i od onih koje se već koriste, prenosi list Frankfurter Allgemeine Zeitung.