Objasnio odluku
23

Sofrenić: Jedini nedostatak kod Barbareza je što nema iskustva, to je presudilo

H. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prvi potpredsjednik NS BiH i član Izvršnog odbora Milorad Sofrenić je nakon izbora Ivayla Peteva za novog selektora Zmajeva objasnio da su članovi IO bili gotovo jednoglasni u donošenju odluke.

Od 13 prisutnih članova 12 je glasalo za Peteva, dok je jedan član bio suzdržan.

"Za 27. januar predviđena je sjednica IO, a naknadno će biti i konferencija za štampu na kojoj će biti predstavljen i kompletan stručni štab. Glasalo se za dva kandidata, a tajnim i javnim glasanjem rezultat je bio identičan, što dovoljno govori. Što se tiče stručnog štaba, bit ćemo u kontaktu s novim selektorom, a u principu to je odluka koju donosi IO i sigurno ćemo maksimalno nastojati da u stručnom štabu budu stručnjaci iz BiH, vjerovatno svih pet pomoćnika", kazao je Sofrenić.

"Što se tiče tehničkog direktora koji je prvi saradnik selektora, postoji upražnjeno mjesto već desetak godina i sigurno ćemo do početka kvalifikacija popuniti to mjesto bivšim reprezentativcem za kojeg utvrdimo da je kvalifikovan. Nije isključen razgovor s Barbarezom, ali za sada nema ništa konkretno."

Na pitanje zašto Barbarez nije izabran za selektora, kazao je:

"Jedini bitan nedostak kod Barbareza bio je to što bi mu to bio prvi trenerski angažman. Ako razmišljamo kao odgovorni ljudi, morali smo sagledati sve potrebne reference i to je presudna stvar koja je prelomila da ovako odlučimo. Mišljenje javnosti je veoma bitno, ali kada se donose takve odluke, mora se isključiti srce i koristiti razum."