Provjere u toku
17

Tužilaštvo BiH o aferi "Ikona": Bit će saslušani svi članovi Predsjedništva BiH i ambasador u Rusiji

D. Be.
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta "Ikona" povodom afere koja je dobila epitet međunarodnog diplomatskog skandala saslušati sva tri člana Predsjedništva BiH, ambasadora BiH u Rusiji i ostale koji su učestvovali u organizaciji posjete Sergeja Lavrova.
Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su podsjetili da je u cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet "Ikona".

"U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi.

Također će biti saslušane i sve osobe koje su učestvovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da nijedan državni organ Ukrajine nije tražio vraćanje ikone, danas je burno reagovao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Dodik je također jučer kazao da će ikonu vratiti, ali ne Ukrajini, već jednoj porodici koja mu je navodno dala ikonu da je pokloni Lavrovu.

No treba istaći da Dodik nije govorio istinu s obzirom na to da je Ukrajinska ambasada prije nekoliko sedmica zatražila sve detalje o ikoni, odnosno o njenom putu do Dodika te zatražila da bude vraćena. Pečat na poleđini ikone, kako tvrde Ukrajinci, potvrđuje da se radi o ukrajinskom historijskom blagu.

Podsjetimo, nakon što je Klix.ba otkrio skandal, Ukrajinci su nastavili insistirati na povratku svoje 300 godina stare ikone, zatim je Rusija odlučila vratiti poklon Dodiku, a očekuje se uključivanje Interpola u istragu. Nakon dvije sedmice u bolnici Dodik je jučer kazao da su cijelu priču izmislili mediji iz FBiH.

Drugom polovinom ovog mjeseca očekuju se sastanci ukrajinskog ambasadora sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.