Član IO NS BiH
818

Zeljković o izboru selektora: Begić je rekao Bošnjacima da ne glasaju za Peteva

E. B.
Vico Zeljković (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vico Zeljković (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vico Zeljković, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, je nakon današnje prekinute sjednice otvoreno govorio o problemu u kojem se krovna kuća bh. nogometa nalazi.

"Situacija je veoma loša. Tačnije, situacija je katastrofalna. Aktuelni predsjednik saveza Elvedin Begić je kriv za propast današnje sjednice iz razloga sto nije želio da se izabere selektor", govori Zeljković i nastavlja:

"Proces odabira selektora je bio jasan. Stručna komisija koju čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović je razgovarala sa kandidatima i dostavili su imena Ivayla Peteva i Sergeja Barbareza Komisiji za izbor selektora. Komisiju činimo Elvedin Begić, Irfan Durić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus i ja, no Begić nije nikako učestvovao u sastancima. Komisija je danas jednoglasno predložila Peteva za selektora, dakle ne samo ja već i Durić, Sofrenić i Beus", kaže Zeljković.

No, današnja sjednica Izvršnog odbora je prekinuta.

"Na sjednici IO nismo stavili taj prijedlog na glasanje jer smo prije početka dobili informaciju od predstavnika federalnog saveza da je Begić telefonski održao sastanak sa bošnjačkim članovima i rekao im da nije u interesu Bošnjaka da Petev bude izabran za selektora", govori Zeljković.

"Stvarno ne razumijem Begićeve poteze. On je od od ovog saveza dobio nezaslužene pozicije poput one počasnog predsjednika pored jednog Ivice Osima. Znajući to sve, očekivalo se od Begića da se ponaša konstruktivno, a on se ponaša suprotno. On želi da pokaže da je sada sve je funkcionisalo u savezu zbog njega, a sada kada odlazi da je savez u rasulu bez njega", ističe Zeljković.

Zeljković ističe kako je Petev danas mogao biti izglasan za selektora.

"Znamo da po novom Statutu najmanje po jedan glas mora biti iz sva tri naroda, no danas je mogao Petev biti izglasan jer su neki bošnjaci htjeli glasati za i imali bismo 11 potrebnih glasova. Krivo mi je što su Peštalić, Durić, Begagić, Raščić i Sarajčić podlegli Begićevom pritisku jer mi nije jasno zbog čega je Begić predstavnik svih Bošnjaka? Je li on veći Bošnjak od ostalih članova u Izvršnom odboru? Kod tih ljudi se uvukao strah i mi smo procijenili da ne trebamo ići na glasanje jer ne želimo ljude dovoditi u neugodne situacije, ne želimo da ih je strah živjeti u njihovim sredinama. Zbog razumijevanja za te ljude odlučili smo da odložimo glasanje za nekoliko dana ili nekoliko sedmica i pokušamo naći rješenje. Ponavljam, mogli smo donijeti odluku, ali nismo htjeli zbog sigurnosti nabrojanih ljudi", govori Zeljković i dodaje:

"Begić treba raditi svoj posao i dati svoje rješenje. Ako ne želi raditi svoj posao, ne treba se kriti iza privatnih problema, a ovamo iza leđa raditi protiv interesa saveza. Begić s ovim potezima pokušava napraviti lošu atmosferu, ali ovo će se sve završiti na nogometni način. Ovim putem mu javno poručujem: ili neka se vrati na posao ili da neopozivu ostavku", govori Zeljković.

Zeljković pojašnjava šta će se desiti ako i dalje bude status quo i dalje.

"Možda bude i neko treće ime, ali Begić ne želi da učestvuje u procesu pa ne znam kako će to ići. Mogućeje i da se formira Komitet za hitnost i da preuzme stvari u u svoje ruke", kaže Zeljković.

Zeljković je istakao i da mnogo cijeni Barbareza, ali je pojasnio i zašto je on lično za Peteva.

"Selektora smo trebali izabrati još početkom decembra, a rezultati će pokazati da li je ispravan izbor ko god bude izabran. Barbarez je budućnost reprezentacije, dva put sam razgovarao sa njim, on je legenda bh. reprezentacije. Smatram, zajedno sa još tri člana u Komisiji za izbor selektora, da Petev ima više iskustva od Barbareza i zbog toga smo ga predložili. Ne znači da je Barbarez otpao, ali sada je Komisija odlučila da Petev ide kao prijedlog", rekao je Zeljković.