Imenovanje 5. januara
179

Planovi nove Vlade u Sarajevu: Trolejbuska mreža do Vogošće, depolitizacija obrazovanja

A. B.
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nova Vlada Kantona Sarajevo trebala bi biti imenovana sutra (5. januara), a činit će je Narod i pravda, SDP BiH i Naša stranka uz podršku samostalnih zastupnika. Shodno tome, napravili su program skupštinske većine do kraja manadata i istakli prioritete.

U tom programu su naveli neke od značajnih projekata iz svih sektora koji bi trebali biti realizovani u KS u navedenom periodu te su također izdvojili neke od prioriteta.

Kao jedan od glavnih principa naveli su borbu protiv koronavirusa, fokusirajući se prije svega na sanaciju zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posljedica protiv pandemije.

Osim toga, istakli su svoju jasnu opredijeljenost za borbu protiv korupcije, ali i podršku EU integracijama BiH kod procesa koji su u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Najavili su i transparentan rad Vlade KS te reformu i depolitizaciju obrazovanja, kao i druge važne projekte za KS.

U svakom od ministarstava su naveli nekoliko značajnih projekata i novih zakona. Među najvažnijim se može navesti rješenje statusa KSC Skenderija, kao i problema deponije Smiljevići.

Osim toga, najavljene su reforme u obrazovanju, kao i jačanje kapaciteta u policiji te značajni projekti za osobe s invaliditetom među kojima su otklanjanje arhitektonskih barijera koje su bile dugogodišnji problem.

Značajne planove su najavili i iz Ministarstva saobraćaja KS, poput nastavka projekta tramvajske pruge prema Hrasnici, ali i izgradnje trolejbuske mreže do Vogošće.

U nastavku pročitajte neke od projekata po resorima:

Ministarstvo finansija KS se obavezalo da će do jeseni 2022. godine ispuniti niz planova među kojima su analiza i sistematizacija radnih mjesta u svim javnim ustanovama, donošenje kantonalnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća te reduciranje i strožija kontrola dodjele sredstava iz tekućih transfera, jednokratne pomoći i interventnih sredstava.

Kao dugoročne mjere za koje se podrazumijeva izvršenje ispod 20 posto do kraja mandata, između ostalog se podrazumijeva priprema Ministarstva finansija za prelazak na programsko, rodno odgovorno i projektno budžetiranje.

Kada je riječ o Ministarstvu kulture i sporta predviđa se proglašenje KSC Skenderija arhitektonskim i kulturnim spomenikom prvog reda uz kontinuiranu revitalizaciju ovog objekta. U proteklom periodu su se mogle čuti brojne verzije priče o sudbini KSC Skenderija, poput one da će biti prodata arapskim investitorima, pa je stoga bitno podsjetiti na obećanje koje je nova vlast dala.

S obzirom na to da Kanton Sarajevo mnogim umjetnicima uplaćuje doprinose, a što je vrlo često problematizirano jer je pitanje da li je zaista riječ o zaslužnim umjetnicima i kulturnim radnicima, bit će revidirani registri istaknutih samostalnih umjetnika.

Jedna od dugoročnih mjera do kraja mandata 2022. godine je izgradnja koncertne dvorane uključujući i rješenje smještaja Sarajevske filharmonije.

Jasne i poprilično ambiciozne planove ima i Ministarstvo saobraćaja KS pa se tako predviđa izgradnja trolejbuske mreže do Vogošće, rekonstrukcija pruge od Marijin-Dvora do Ilidže. Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica spada u red projekata čije je izvršenje ispod 20 posto do kraja mandata. Riječ je o zahtjevnom projektu koji je najavljen još prije nekoliko godina.

U kratkoročnim mjerama su istakli da će poseban fokus biti stavljen na minibuski saobraćaj u padinskim dijelovima grada s aspekta novih linija i novih vozila na linijama.

Kada je riječ o resoru komunalne privrede predviđa se sistemska zaštita izvorišta pitke vode, rješavanje problema odvoza otpada i deponije Smiljevići. Također je najavljena srednjoročna mera osnivanja sarajevskog holdinga kroz restrukturiranje komunalne privrede i objedinjavanje srodnih komunalnih preduzeća.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova KS su najavili brojne reforme, jačanje policijskih kadrova i modernizaciju opreme, a među srednjoročne mjere, što podrazumijeva njihovo izvršenje više od 20 posto do kraja mandata, naveli su izgradnju zgrade Uprave policije MUP-a KS koja podrazumijeva moderni operativni centar i sve druge prateće sadržaje neophodne za rad.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u sektoru odgoj i obrazovanje je najavilo intenziviranje kurikularne reforme s fokusom na dijete. Među srednjoročnim mjerama su naveli, između ostalog, stvaranje uslova za otvaranje produženog boravka. S obzirom na to da je kapacitiranost vrtića često upitna u Kantonu Sarajevo, u dugoročnim mjerama je najavljeno kontinuirano obnavljanje ovih ustanova, kao i povećanje i poboljšanje smještajnih kapaciteta.

Kada je riječ o Ministarstvu visokog obrazovanja u KS, u kratkoročnim mjerama je, između ostalog, najavljena uspostava fonda za stipendiranje doktorskih disertacija najboljim studentima i studenticama na UNSA, a u srednjoročnim je najavljena i modernizacija postojećih studentskih domova.

U dugoročnim mjerama je najavljeno da će se raditi na uklanjanju svih arhitektonskih barijera u svim obrazovnim ustanovama, što je zapravo značajan korak naprijed budući da je mnogima bilo onemogućeno samostalno funkcionisanje upravo zbog ograničenosti pristupa prostorijama u obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS ima bogat plan kada je riječ o ovoj populaciji. Najavljeno je niz novih zakona, reformi, kao i transformacija socijalnih ustanova među kojima je dom Bjelave, a uz to formiranje malih porodičnih domova budući da je deinstitcionalizacija djece bez roditeljskog staranja oduvijek bila prioritet.

Cijeli sporazum i predviđene mjere po resorima možete pogledati ovdje.