Novi problemi
83

Bevanda: Nema nikakve odluke Vijeća ministara o premještanju migranata iz Bihaća na Bradinu

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda poručio je da nema nikakve odluke Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihića na Bradinu niti takav dokument postoji. Ovo saopćenje je uputio nakon što je premještanje migranata najavio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.
"To ne postoji, makar to neko zvao i preliminarnom odlukom što zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju. Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih razina vlasti, ali mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri", dodao je Bevanda.

On kaže da, ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara, potom su ministri trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu.

"A ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije BiH, kao i Predsjedništvo BiH imaju pravo da donose odluke o pitanjima za koja su nadležna i da ih dostavljaju Vijeću ministara na izvršenje ako postoji zakonski osnov za to, ali to se ne radi ad hok i bez pisanih i protokoliranih odluka niti će se odlučivati mimo procedura bar dok ja odlučujem u Vijeću ministara BiH", dodao je.

Bevanda je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i sve ministre da se drže propisanih procedura i da shvate da nikakve odluke u vidu presedana, kako je danas bilo pokušaja da se odlučuje, neće donijeti pozitivna rješenja nego nove probleme.

"Pitanje migrantske krize i smještaja hiljada migranata veliki je izazov da bi neko naprečac proglasio neku odluku i nazvao je preliminarnom. Na tu vrstu samovolje i anarhije kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora neću pristati, ali ću doprinijeti u svakom smislu da se ovaj krupan humanitarni i sigurnosni problem rješava u Vijeću ministara BiH sukladno zakonu", zaključio je.

Nakon Cikotićeve najave i Bevandine reakcije nejasno je gdje će biti smješteni migranti koji su danas u 11 autobusa krenula sa Lipe.