Ne sudjeluju u aktivnosti
22

Vlada HNK jednoglasno: Premještanje migranata na Bradinu je bez našeg znanja

R. D.
Foto: Vlada HNK
Foto: Vlada HNK
Povodom premještanja migranata iz krajiškog kampa Lipa na Bradinu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oglasila se i vlada ovog kantona.

"Tokom trajanja današnje sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je informaciju Ministarstva unutarašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi s transportom migranata s područja Unsko-sanskog kantona na područje općine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina. Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine u kojemu se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, u skladu s važećim propisima, s nadležnim tijelima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordiniraju sve aktivnosti koje se odnose na migrante", kazali su.

Budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinirani predstavnici Općine Konjic i kantona, dodali su, vlada niti njezina tijela ne mogu prihvatiti sudjelovanje u toj aktivnosti.

"Vlada poziva najvažnija državna tijela na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih razina vlasti prije poduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti. Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno očitovanje", zaključili su.