Spašeni još jednom
54

Migranti ostaju u Lipi do ponedjeljka, a država ima vremena da nađe rješenje

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kamp Lipa koji je prvobitno trebalo da bude raspušten danas, zatim sutra ipak će ostati bar do ponedjeljka kako bi se pronašlo rješenje za ostanak migranata na ovom mjestu.

Članovi IOM-a i Crvenog krsta su, kako saznaje Klix.ba, zamoljeni da ostanu u ovom kampu još dva dana, a bh. vlast bi trebalo da osmisli rješenje za osposobljavanje kampa ili premiještanje migranata na uslovniju lokaciju.

Tokom vikenda Vijeće ministara ima vremena da sazove hitnu telefonsku sjednicu i dogovori se o izdvajanju novca iz budžeta za opremanje Lipe. Također, kamp Bira je prazan i uslovniji, no nalazi se u centru Bihaća što vlastima nikako nije odgovaralo, izričito su tražili da se pronađe rješenje izvan grada.

U ovom kampu je potrebna struja, voda, mokri čvor kao i grijanje s obzirom na to da dolaze zimski dani. Ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić kaže kako je Selmo Cikotić rekao da će 700.000KM biti odvojeno upravo za te svrhe, međutim to se nije dogodilo.

Ukoliko bi ovaj kamp bio raspušten više od 1.200 ljudi bi ostalo na ulici bez hrane i mjesta na kom se mogu sakriti od hladnoće. Sigurnost u USK ne bi trebalo da bude narušena time, međutim postoji bojazan da bi migranti iz Lipe mogli krenuti ka hrvatskoj granici, a to bi izazvalo probleme.