Već se testira
3

Zoox predstavio potpuno funkcionalni autonomni taksi budućnosti

D. B.
Nakon što je postala vlasništvo Amazona sredinom ove godine, kompanija Zoox je predstavila svoje prvo potpuno funkcionalno autonomno električno vozilo.

Nezavisna Amazonova podružnica tvrdi da se radi o autonomnom taksiju koji je dizajniran za gusti saobraćaj u urbanom orkuženju.

Zoox je osnovan 2014. godine s ciljem modernizacije ličnog transporta, a u svom radu se bazira na kombinaovanje vještačke inteligencije, robotike, dizajna vozila i obnovljive energije. U Zooxu žele sigurniju, čišću i ugodniju budućnost za sve.

Američka kompanija je proizvela novi autonomni robotaksi koji je dizajniran u formi kočije i nudi dovoljno mjesta za četiri putnika koji su, kada se smjeste u sjedišta, okrenutli licem u lice. Naravno, upravljača nema jer se radi o potpuno autonomnom vozilu. Maksimalna brzina iznosi 121 km/h, a vozilo ima sistem upravljanja na sva četiri točka. Dužina iznosi 3,63 metra, tako da je autonomni taksi dovoljno kompaktan da stane na mali prostor, a sistem upravljanja mu omogućava da promjeni smjer bez kretanja unazad.

Vozilo posjeduje bateriju od 133 kWh koja može izdržati 16 sati bez potrebe za punjenjem. Radi se o jednoj od najvećih baterija na tržištu.

Zooxov autonomni taksi ima 100 sigurnosnih sistema koji se ne mogu naći u "običnim" automobilima. Tu su specijalni zračni jastuci dizajnirani za pomenutu konfiguraciju sjedišta, nekoliko kamera, radar, LIDAR i još mnogo toga.

Zooxov autonomni taksi je trenutno u fazi testiranja u Las Vegasu, San Franciscu i Foster Cityju.